javni sektor 


Sipaju dobre podatke, ali ne znaju kada će stati pad ekonomije

'30.07.2013., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grcic predstavio rezultate rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije
'Patrik Macek/PIXSELL'
31.07.2013.
u 16:21

Planovi srezani za 700 milijuna kuna, ove će godine uložiti 13,6 milijardi kuna

Realizacija investicija u prvom polugodištu bolja je 30% nego lani, no taj se pozitivan rezultat iz izvješća o gospodarstvu i ulaganjima, koje su u utorak prezentirali potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić, odnosi samo na javni sektor, u kojemu su uz to i korigirane planirane brojke. Tako će na razini godine investicije javnih tvrtki biti srezane za 700 milijuna kuna, na 13,6 milijardi kuna. Rez se najvećim dijelom odnosi na isključivanje projekata elektrana Ombla i Plomin s investicijske liste države za 2013. jer je, kako je objasnio ministar Hajdaš Dončić, Vlada zatražila od direktora i nadzornih odbora javnih poduzeća reviziju planova i zadržavanje samo ostvarivih projekata. Zatraženo je od njih i ubrzanje realizacije projekata.

Pravi posao tek ih čeka

No, iz podataka o planu i realizaciji ulaganja vidljivo je da većinu javnih poduzeća najveći posao tek očekuje u idućim mjesecima. HEP je, primjerice, od planiranih 2,54 milijarde kuna realizirao 692 milijuna kuna ulaganja. HŽ Infrastruktura dosad je uložila nešto manje od 304 milijuna kuna, a ove godine planira uložiti 1,88 milijardi kuna. Slično je i s ostalim tvrtkama iz javnog sektora, no zanimljivo je i da u Vladi nemaju nikakvih saznanja kako teče realizacija ulaganja u privatnom sektoru, u koja se i polažu najveća očekivanja. Država će, naime, uz 13,6 milijardi kuna iz javnih društava još izravno iz proračuna uložiti pet milijardi kuna, dok više od 50 milijardi kuna ulaganja, prema planu pokretanja gospodarstva, treba doći iz privatnih kompanija. Praćenje tog kretanja Vlada namjerava zatražiti od Državnog zavoda za statistiku, a u međuvremenu ministar Vrdoljak umiruje ohrabrujućim podacima o rastu izravnih stranih ulaganja u prvom tromjesečju. Lani je u isto vrijeme u Hrvatsku stiglo 80 milijuna eura FDI-a, a ove godine 460 milijuna, šest puta više, kaže Vrdoljak.

Rezerviran i oprezan

No, Grčić, premda je i sam nabrojio čitav set statističkih pozitivnih signala u industriji, graditeljstvu, zaposlenosti i potrošnji, ipak ostaje rezerviran i oprezan u predviđanjima zaustavljanja gospodarskog pada u ovoj godini.

>>Loše nam se piše: I dalje smo u recesiji, a nezaposlenost će rasti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije