dragocjenosti

Srpski Blic: Naši zlatni zubi i nakit završavaju u Hrvatskoj

zlato
Ilustracija
30.09.2013.
u 09:24

Hrvatska postaje najveći izvoznik zlata u regiji iako nema nijedan rudnik, a pretpostavlja se da zlato koje uveze iz Srbije dalje izvozi u Sloveniju, Austriju, Njemačku i Italiju

Mjenjačnice, frizerski saloni i drugi objekti u Srbiji nelegalno otkupljuju zlato po 10 do 20 posto nižim cijenama od tržišne vrijednosti te ga potom po višim cijenama izvoze u inozemstvo, među ostalim i u Hrvatsku, piše srpski Blic.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz zlata iz Srbije udvostručio se u odnosu na cijelu prošlu godinu. Zlato se može izvoziti na osnovi dozvole koju izdaje ministarstvo za vanjsku i unutrašnju trgovinu, a ono je za ovu godinu dalo dozvole za izvoz 436,9 kilograma zlata, što je dvostruko više nego u 2012.

– Dozvole su izdane za izvoz u Sloveniju, Njemačku, Švicarsku, Austriju, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku. Zabilježen je povećan broj zahtijeva za izvoz u Hrvatsku i Austriju, kažu u ministarstvu.

Hrvatska postaje najveći izvoznik zlata u regiji iako nema nijedan rudnik. Pretpostavlja se da zlato koje uveze iz Srbije Hrvatska dalje izvozi u Sloveniju, Austriju, Njemačku i Italiju gdje se nakit, zubi i medaljoni tope u zlatne poluge koje završavaju širom svijeta. Otkup zlata legalan je samo za one koji će ga potom koristiti za proizvodnju, što su uglavnom zlatarnice.

– Otkupom se mogu baviti samo oni koji proizvode predmete od dragocjenih metala. Do sada je podnijeto 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv onih koji su nezakonito vršili otkup – kaže za “Blic” Danka Pavlović iz Direkcije za mjere i dragocjene metale.

>> Zlatna groznica: Uzimaju nam zlato, a ostavljaju cijanid!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije