Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokorova tužba i službeno odbijena

Sud potvrdio: Zapljena dionica Mercatora je pravomoćna!

Mercator Grupa
Foto: Promo
1/5
07.01.2020.
u 17:26

Spor bi mogao završiti na arbitražom, ali to znači godine čekanja na povratak Mercatora

Slovensko pravosuđe, točnije viši prekršajni sud u Ljubljani (Okrajno sodišče) stao je na stranu slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK-a i odbio žalbu Agrokora na odluku agencije o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura. Time je zapljena dionica postala pravomoćna.

Agrokor žali zbog odluke

Tu je kaznu, podsjetimo, AVK razrezao zbog preuzimanja manje tvrtke Costella koja ima svega milijun eura prihoda godišnje, a kazna je donesena čak tri godine nakon kupnje te tvrtke, a točno u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove. Slovenci su inzistirali da se prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu provede uz produljenje sporazuma sa slovenskim dobavljačima, koji im jamči prisutnost na policama Mercatora diljem regije, a iako su dogovori bili u završnoj fazi, odnosi su se do kraja zaoštrili nakon što je čelništvo Fortenove odbilo potpisati takav sporazum. Ulje na vatru dolila je i odluka Fortenove da Europskoj komisiji prijavi Počivalšeka zbog utjecaja na tržište. Na ovaj pravni lijek prekršajnog suda Agrokor se može žaliti i Ustavnom sudu, ali ne bi bilo iznenađenje da i ta instanca odbije žalbu. U međuvremenu se Agrokor žalio veleposlanicima svih zemalja Europske unije u Sloveniji, svim nacionalnim agencijama za zaštitu tržišnog natjecanja u EU, povjerenici Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, Europskoj komisiji, a sada i bonitetnim kućama Moody’su, Standard&Poor’su i Fitchu, kao i uredima Svjetske banke u Washingtonu i Bruxellesu te Transparency Internationala u Bruxellesu i Berlinu. Iako je pokrenuta široka akcija borbe protiv tvrdog slovenskog stava da Mercator ne misle pustiti iz svojih ruku bez poštovanja njihovih uvjeta, izgledno je, kažu upućeni, da će cijeli spor na kraju završiti na međunarodnoj arbitraži u Washingtonu. Slovenci tako riskiraju da obeštećenje ulagačima i vlasnicima Fortenove plate njihovi porezni obveznici, ali Fortenovini vlasnici na dugi rok ostaju bez jednog od najvrednijih dijelova imovine grupe jer Mercator nosi poslovanje u Sloveniji, ali i Srbiji.

– Agrokor izražava žaljenje zbog ove odluke. Budući da obrazloženje odluke Okrajnog sodišča nije uvjerljivo i pravno je neutemeljeno, Agrokor i dalje ima stav da je odluka Agencije neustavna, arbitrarna i nezakonita te da je Agencija pri donošenju odluke o privremenom oduzimanju dionica grubo kršila pravila postupka. Da bi postigao poništenje pravomoćne odluke Agencije, Agrokor će protiv odluke Agencije i odluke Okrajnog sodišča u Ljubljani upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, sve radi ostvarivanja svojih vlasničkih ovlaštenja u Mercatoru – poručila je Izvanredna uprava Agrokora, kojoj je na čelu Fabris Peruško, a koji obavlja i funkciju glavnog izvršnog direktora Fortenove. Postupak slovenske Agencije u Agrokoru nazivaju “kontroverznim”, a izražavaju i sumnju da slovenska upravna i druga tijela zbog nacionalnih političkih razloga, u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom i praksom EU, sprečavaju prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Grupu Fortenova. Vjeruju i da bi pritužbe bonitetnim kućama i Svjetskoj banci mogle dovesti do pada ugleda i investicijskog imidža Slovenije.

Mercator ima oko 10 tisuća zaposlenika u Sloveniji i kao takav je jedan od najvećih poslodavaca, a na njegovo je poslovanje naslonjeno tisuće kooperanata, od velikih do malih slovenskih tvrtki pa, kao i o Konzumu, o njemu ovisi dobar dio Slovenije.

Mercator ključ opstanka

S druge strane, maloprodajna mreža Mercatora ključna je za opstanak Fortenove i za ostvarenje poslovnih planova na osnovi kojih je i zaključena nagodba vjerovnika Agrokora. Ovom zapljenom na gubitku su obje strane, vlasnici Fortenove gube veliki dio biznisa koji donosi dvije milijarde eura prihoda, a Slovenci jer riskiraju velike tužbe u budućnosti. Pregovora koji su bili aktivni do polovice prosinca posljednjih dana nije bilo, ali bi se tijekom ovog tjedna u Ljubljani trebali sastati predstavnici vlasnika i slovenska strana kako bi pokušali mirnim putem riješiti problem.

Ključne riječi

Komentara 8

AN
androandro
21:04 07.01.2020.

Ovo se moze jednostavno rijesiti. Samo treba platiti kaznu i dionice ce biti vracene a prijenos na Fortenovu se moze izvesti.

AV
avten
18:11 07.01.2020.

Vladavina prava,vladavina prava !! A ne muljaže i držanje fige u đepu !

AG
Agramer77777
17:54 07.01.2020.

baš me zanima kaj bu sad napravili naši vrli političari u saboru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije