Ovdje se u jednom danu može “zamijesiti” čak 430.000 bureka! Bit će ih gotovo dvostruko više kada se u prvoj najvećoj tvornici bureka na svijetu počne raditi punom parom. Tada će iz nje svakodnevno izlaziti i 700.000 komada. Strojevi su upaljeni prije nešto više od mjesec dana, a od ideje do realizacije projekta protekla je godina. U jedinstvenu tvorničku proizvodnju krenuo je Mlinar koji je pogon od 5500 četvornih metara otvorio u Osijeku kraj sjedišta Škojo grupe, u čijem je vlasništvu i Mlinar.
– Novu smo tvornicu projektirali kako bismo dobili proizvodni kapacitet od 700.000 bureka na dan. U ovom trenutku ta je ambicija građevinski i logistički potpuno zaokružena. Do punog kapaciteta preostaje nam instalirati još dvije dodatne linije. Sve ide po planu – kaže Mario Popijač, tehnički direktor tvornice bureka u koju je do sada uloženo 40 milijuna kuna, a u kojoj se trenutačno proizvede 140.000 zamrznutih bureka. Konačni proizvod, prije no što se zapakira, prolazi kroz – detektor metala.
– To je zadnja faza proizvodnje, kako se ne bi dogodilo da u bureku završi metal. Naime, kod automatske proizvodnje uvijek postoji opasnost da dio metala s pojedinog stroja otpadne. Ovim je ta mogućnost isključena – tumači Popijač.
Brašno se dovozi u autocisternama te se presipa u dva silosa od po 17 tona. Svako jutro dovozi se svježi sir, a dva puta tjedno stiže po 3000 kilograma svježe junetine. To je samo dio sastojaka od kojih se proizvodi burek u 20-ak različitih, slatkih i slanih varijanti.
– Stari buregdžije bili su plaćeni po tome koliko na dan naprave bureka, ali ta računica ovdje ne vrijedi – u šali kaže Popijač jer je tu sve automatizirano.
Na proizvodnim linijama trenutačno radi 40 ljudi, ali im se broj planira povećati na 110. Burek je već izvezen u Rusiju i Australiju.
>>Prva specijalizirana tvornica u Hrvatskoj dnevno proizvede 430.000 bureka
>>Ukrao meso za burek iz pekare, a onda ga ulovili građani!
zapadnasrbija, ne budi srbin. i Hamburger je iz Amerike, pizza iz Italija pa se sve proizvodi industrijski.