Novi zaplet

Privatna tužba protiv Hernadija MOL-ov manevar protiv uhićenja

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
09.12.2013.
u 18:05

Neimenovani dioničar MOL-a koji je tužio Hernadija navodno je Ilona Banhegyi, bivša voditeljica MOL-ove pravne službe

Na pomolu je novi zaplet višemjesečnih borbi između Hrvatske vlade i mađarskog MOL-a oko načina upravljanja hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom. Nakon što je mađarska kompanija u petak izvijestila kako je neimenovani dioničar MOL-a zbog pada dionice te kompanije nakon presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu podnio privatnu tužbu protiv čelnika kompanije Zsolta Hernadija, svjetski mediji objavili su nove detalje o slučaju koji bude sumnju kako se ustvari radi o vještom pravnom manevru samog MOL-a s ciljem rušenja europskog uhidbenog naloga koji je za Hernadijem raspisan.

Prema informacijama Reutersa, neimenovani MOL-ov dioničar koji je Hernadija tužio zbog njegovog navodnog neprikladnog i nezakonitog ponašanja povezanog s preuzimanjem upravljačkih prava nad Inom i konzekventnog gubitka zbog pada dionice koje je to ponašanje uzrokovalo, ustvari je Ilona Banhegyi, bivša voditeljica MOL-ove pravne službe. Kako je sadržaj njezine tužbe identičan sadržaju inkriminacija na temelju kojih je Hrvatska podigla europski uhidbeni nalog, pravni eksperti smatraju kako je moguće da na taj način MOL ustvari pokušava utjecati na proces koji se protiv Hernadija vodi.

Ukoliko bi mađarski sud temeljem istih kvalifikacija presudio kako Hernadi nije odgovoran, Mađarska bi dobila argument da pobija uhidbeni nalog iz Hrvatske, a čak i ako to ne bi bilo moguće, ta presuda bila bi dobar argument u procesu relativizacije optužbi koje se šefu MOL-a stavljaju na teret. Hrvatski pravni stručnjaci u pravilu su rezervirani u iznošenju ocjena je li takav scenarij pravno moguć. Dva su ključna problema.

Pitanje je može li se građanski spor koristiti kao sredstvo pobijanja kaznenopravnog instrumenta kao što je uhidbeni nalog, a pitanje je i da li se pravo zabrane dvostrukog suđenja za isto kazneno djelo primjenjuje i u ovom slučaju, budući da je sudski postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj već pokrenut. Slučaj bi mogao opet rezultirati novim, dugim sporom.

>>'Ne možemo vječno čekati odluku Hrvata o Ini'

>>Hernadi: Ina-MOL nije spor između dvije države

Komentara 5

ST
stefj
15:52 09.12.2013.

Svaka sličnost sa slučajem Perković je slučajna...

GI
gismund
14:58 09.12.2013.

baš zbog ovakvih pokvarenosti s mađarske strane, ja već godinu dana ne kupujem benzin na INA-inim crpkama i neću ga ni kupovati sve dok Mađari ne prodaju svoj udio u INA-i

Avatar antuntun55
antuntun55
15:01 09.12.2013.

to je ista stvar koju Milanović prakticira s Perkovićem..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije