poslovni uzlet

U Europi prepoznati po inovativnim proizvodima

15.07.2014.
u 13:50

Njihov potencijal prepoznalo je i Ministarstvo malog poduzetništva i obrta koje im je prošle godine dodijelilo bespovratno 400 tisuća kuna.

Riječka tvrtka Bex je široj javnosti relativno nepoznata, ali je itekako znana u automobilskoj branši.

Naime, njihov inovativni alat Multibex, koji služi za stiskanje kabelskih stopica, koaksijalnih, solarnih, optičkih i automobilskih konektora, nalazi se u mnogobrojnim tvornicama, servisima i radionicama diljem Europe. Kako pojašnjava Jadranka Osojnak, voditeljica prodaje i marketinga Bexa, neki Multibex alati zamjenjuju 28 pojedinačnih alata, odnosno šest kliješta konkurentskih tvrtki. Alat iz Rijeke usmjeren je na tržišta kompjuterske i poslovne opreme, konzumne elektronike te auto industirje. Njihov potencijal prepoznalo je i Ministarstvo malog poduzetništva i obrta koje im je prošle godine u okviru svojeg projekta poticanja inovativnog poduzetništva - Poduzetnički impuls dodijelilo bespovratno 400  tisuća kuna. 

Kupnja opreme

"Sredstva dobivena od Ministarstva u cjelosti su utrošena na kupnju CNC stroja, mjernog projektora i strojnih programa Inventor i Esprit. Oprema je kupljena u okviru izrade projekta novih, inovativnih kliješta naziva Multibex, te je omogućila kvalitetnu izradu 3D modela, testiranje prototipnih uzoraka i pokretanje serijske proizvodnje novog alata. Na poslovima izrade Multibex alata zaposleno je četvero novih djelatnika, a projekt predstavlja iskorak u proizvodnome programu tvrtke od postojećih alata za modularne konekore usmjerenih na tržište telekomunikacija", pojašnjava Jadranka Osojnak.  

U Rijeci ističu da je temeljem istraživanja tržišta ustanovljena potreba za cjenovno prihvatljivim univerzalnim alatom za automobilske konektore, optičke i koaksijalne konektore te stopice. Već su ostvareni kontakti s većim i manjim potencijalnim kupcima, a jedna velika tvrtka koja proizvodi konektore željela je, kaže Osojnak, čak i otkupiti patent za ovaj alat, a što tvrtka nije prihvatila. Iako ne žele govoriti o konkretnim imenima, navode da su primjerci alata poslani zainteresiranom potencijalnom kupcu iz Italije te je nakon uspješne evaluacije alata on i isporučen. Također se vode se pregovori s dvije njemačke tvrtke. "Kvaliteta i pouzdanost alata prepoznata je na zahtjevnome inozemnome tržištu, te Bex izvozi 99 posto svojih proizvoda kupcima na području EU-a, SAD i Japana. Neki od naših klijenata su lideri u proizvodnji konektora: APCC (Danska), Bel Stewart GmbH (Njemačka i USA,) Harting GmbH (Njemačka), Haupa GmbH (Njemačka), Hirose (Njemačka i Japan), Molex (SAD), Sentinel (SAD), ZVK-Online (Njemačka)", navodi Osojnak. Alati su od ideje, nacrta i izrade Bex proizvod.

Većina sastavnih dijelova kliješta proizvodi se unutar tvrtke, a za dio specijaliziranih postupaka koriste se usluge domaćih poduzetnika. Glavni proizvodi su im ručna kliješta za stiskanje modularnih konektora. Uz kliješta, pojašnjavju u Bexu, tražene su i pneumatske prešice za visoko serijsko stiskanje konekora u pogonima za opremanje kabela. Kliješta se razlikuju ovisno o vrsti i složenosti konektora. Bex je tvrtka koja se razvila iz obiteljskog obrta Bojana Stanića, a osnovana je 2005. godine te danas ima 11 zaposlenih i prihod od od tri milijuna kuna. I sam obrt je bio vezan uz alatničarsku radionicu i izradu alata za štancanje te kliješta za stiskanje kabelskih stopica. BEX je proširio obrtničku djelatnost te uvodi program alata za telekomunikacijske modularne konektore i na tom području postaje pouzdani dobavljač svjetskim proizvođačima konektora i telekomunikacijske opreme. 

Širenje poslovanja

Stanić je počeo obavljati djelatnost u proizvodnom pogonu uz svoju obiteljsku kuću, međutim poslovna aktivnost je uskoro prerasla mogućnosti daljnjeg širenja na toj lokaciji, te se ukazala potreba za preseljenjem pogona na primjereniju lokaciju. U tu svrhu je Bex preselio svoje pogone u iznajmljenu halu u Jušićima. Kako bi se osiguralo daljnje uspješno poslovanje, proizvodnja i uprava planiraju preseljenje u vlastitu poslovnu zgradu u radnoj zoni Matulji, površine 600 četvornih metara za koju je ishodovana  lokacijska i građevinska dozvola. U Rijeci najavljuju da će svoje Multibex alate prezentirati i na sajmu elektronike Electronica München u studenome ove godine. Očekuju znatan interes klijenata te rast prodaje u narednom razdoblju.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije