promjena trenda

U Velikoj Britaniji prodaja dizelaša prvi put nadmašila benzince

ina
arhiva VL
07.08.2010.
u 07:30

U nas je trenutačno dizelaša samo 35,43 posto, u odnosu prema automobilima koji voze na benzin, a drže čak 64,57 posto tržišta.Britanskim vozačima na prvome je mjestu spoznaja da su dizelski motori od 15 do 20 posto efikasniji od benzinskih

Prvi put od Drugoga svjetskog rata, kad su se počeli masovnije pojavljivati, u Velikoj je Britaniji prodano više automobila na dizel, nego na benzin. Dok im je nekad sporost bila nedostatak, novom su tehnologijom postali konkurentni i u brzini. Unatoč tome, Hrvatska je daleko od britanskog trenda. U nas je, prema posljednjim podacima, trenutačno dizelaša samo 35,43 posto, u odnosu prema automobilima koji voze na benzin, a drže čak 64,57 posto tržišta. U Guardianu ističu da je u Britaniji presudilo novo doba štednje jer je vozačima na prvome mjestu spoznaja da su dizelski motori dugoročno od 15 do 20 posto efikasniji od benzinskih. Pri odluci o kupnji, isplativost na dugi rok važnija im je od toga da su dizelaši veći zagađivači okoline.

Veću potražnju za dizelom od 2007. godine potaknuo je i ekonomski bum u Kini i ostatku Azije, nakon čega je raspon između cijene benzina i dizela porastao 13 penija po litri.

Komentara 2

VU
vucko
10:20 07.08.2010.

U zadnjih 10 god. disel automobili su se tehnoloski toliko razvili da skoro i nema razlike ako ih uporedimo sa benzinskim automobilima.Nesto su skuplji u nabavnoj cijeni ali imaju prijednost dugotrajniji vjek trajanja +50 % kao i jeftiniji servis .Tko godisnje vozi vise od 30.000 km za njega se svakako isplati diesel auto, Potrosnja na 100km je puno manja znaci jeftiniji,6-9 l/100 km servis /ulje do 15.000 km. ovisi o tipu i modelu. Ljubimac sam disela koje vozim u zadnjih 35 god. Momentalno DB 270 TDI spica 24o km ,potrosnja 8,5 l u gradu 7 l na autocesti ,pa si izracunajte kolika je to usteda !

OB
-obrisani-
21:04 07.08.2010.

dizel se isplati kod velikih auta i koji puno prevaljuju, pouzdansot i nije više kao nekada, sada je razini benzinaca, cijena goriva ista, kad parajlije kupuju veliki auto onda imaju love i za benzin kojeg troše više, stoga dizel i nije toliko in

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije