Poduzetničke priče

Uspjeh se sadi, strpljivo obrađuje i brižno pazi

Franko Radovan
Privatni arhiv
17.05.2012.
u 13:30

Donosimo jednu netipičnu priču o uspjehu, priču o jednoj od najstarijih poljoprivrednih djelatnosti, uzgoju grožđa i proizvodnji vina te o vinaru Franku Radovanu

 

Priče o uspjehu nekada su velike, glasne, brze i općepoznate, tipične za našu ubrzanu svakodnevicu. No, nekada su, kao što ćete vidjeti u nastavku, skromne i strpljive, građene daleko od očiju javnosti. Ovo je priča o jednoj od najstarijih poljoprivrednih djelatnosti, uzgoju grožđa, proizvodnji vina i o vinaru Franku Radovanu. 
Franko Radovan svoje grožđe uzgaja u okolici Višnjana, u mjestu Radovani, smještenog u zapadno-istarskom vinogorju. Ovaj samozatajni i medijskim istupima nesklon vinar među poznavateljima vina smatra se jednim od skrivenih istarskih „aduta“, ali ovaj put nećemo govoriti samo o njegovim vinima već i o njegovom poduzetničkom putu te načinu na koji je danas moguće uspjeti. S Frankom Radovanom smo se susreli prilikom nedavno održanog Wine and Gourmet festivala, održanog u Zagrebu.
Specijalizacija
Govoreći o počecima svojeg bavljenja vinarstvom Franko Radovan kaže: "Vinarstvom se bavim već oko 20 godina. Vinovu lozu uzgajamo na naslijeđenim i kompletno obnovljenim vinogradima, koji se prostiru oko sela Radovani, na površini od oko 8 hektara prekrasnog zapadnog istarskog vinogorja". 
Zanimljivo je kako se obitelj Radovan vinarstvom bavi već više od 100 godina te Franko, uzgajajući grožđe, na određeni načina uzgaja i čuva stogodišnju tradiciju i povijest vlastite obitelji.  „Vinarstvo je samo nastavak jedne duge obiteljske tradicije i tako smo mi, moja obitelj i ja, sada već četvrta generacija koja se time bavi.“  No i u vinarstvu, kao i u drugim granama, stvari su se mijenjale. 
„Prije se radilo na drugi način, a sada uvodimo nove tehnologije i samim time se povećala i proizvodnja. Znate, prije je bilo dva, tri  hektara uvrh glave, dok smo sada već na osam hektara. Razlika je i što sada nam je danas proizvodnja vina, odnosno uzgoj grožđa, jedina proizvodnja kojom se obiteljski bavimo, dok je prije bilo i uzgoja raznih drugih stvari“.
Ostatak intervjua možete pročitati na Pametnoj kuni. 

Priče o uspjehu nekada su velike, glasne, brze i općepoznate, tipične za našu ubrzanu svakodnevicu. No, nekada su, kao što ćete vidjeti u nastavku, skromne i strpljive, stvarane daleko od očiju javnosti. Ovo je priča o jednoj od najstarijih poljoprivrednih djelatnosti, uzgoju grožđa, proizvodnji vina i o vinaru Franku Radovanu. 

Franko Radovan svoje grožđe uzgaja u okolici Višnjana, u mjestu Radovani, smještenog u zapadno-istarskom vinogorju. Ovaj samozatajni i medijskim istupima nesklon vinar među poznavateljima vina smatra se jednim od skrivenih istarskih „aduta“, ali ovaj put nećemo govoriti samo o njegovim vinima nego i o njegovom poduzetničkom putu te načinu na koji je danas moguće uspjeti. S Frankom Radovanom susreli smo se prilikom nedavnog Wine and Gourmet festivala, održanog u Zagrebu.

Specijalizacija

Govoreći o počecima svojeg bavljenja vinarstvom Franko Radovan kaže: "Vinarstvom se bavim već oko 20 godina. Vinovu lozu uzgajamo na naslijeđenim i kompletno obnovljenim vinogradima, koji se prostiru oko sela Radovani, na površini od oko 8 hektara prekrasnog zapadnog istarskog vinogorja". 

Zanimljivo je kako se obitelj Radovan vinarstvom bavi već više od 100 godina te Franko, uzgajajući grožđe, na određeni načina uzgaja i čuva stogodišnju tradiciju i povijest vlastite obitelji.  

„Vinarstvo je samo nastavak jedne duge obiteljske tradicije i tako smo mi, moja obitelj i ja, sada već četvrta generacija koja se time bavi.“  No i u vinarstvu, kao i u drugim granama, stvari su se mijenjale. „Prije se radilo na drugi način, a sada uvodimo nove tehnologije i samim time povećala se i proizvodnja. Znate, prije je bilo dva, tri  hektara uvrh glave, dok smo sada već na osam hektara. Razlika je i u tome što nam je danas proizvodnja vina, odnosno uzgoj grožđa, jedina proizvodnja kojom se obiteljski bavimo, dok je prije bilo i drugog uzgoja“.

Ostatak intervjua možete pročitati na Pametnoj kuni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije