Priče o uspjehu nekada su velike, glasne, brze i općepoznate, tipične za našu ubrzanu svakodnevicu. No, nekada su, kao što ćete vidjeti u nastavku, skromne i strpljive, građene daleko od očiju javnosti. Ovo je priča o jednoj od najstarijih poljoprivrednih djelatnosti, uzgoju grožđa, proizvodnji vina i o vinaru Franku Radovanu.
Franko Radovan svoje grožđe uzgaja u okolici Višnjana, u mjestu Radovani, smještenog u zapadno-istarskom vinogorju. Ovaj samozatajni i medijskim istupima nesklon vinar među poznavateljima vina smatra se jednim od skrivenih istarskih „aduta“, ali ovaj put nećemo govoriti samo o njegovim vinima već i o njegovom poduzetničkom putu te načinu na koji je danas moguće uspjeti. S Frankom Radovanom smo se susreli prilikom nedavno održanog Wine and Gourmet festivala, održanog u Zagrebu.
Specijalizacija
Govoreći o počecima svojeg bavljenja vinarstvom Franko Radovan kaže: "Vinarstvom se bavim već oko 20 godina. Vinovu lozu uzgajamo na naslijeđenim i kompletno obnovljenim vinogradima, koji se prostiru oko sela Radovani, na površini od oko 8 hektara prekrasnog zapadnog istarskog vinogorja".
Zanimljivo je kako se obitelj Radovan vinarstvom bavi već više od 100 godina te Franko, uzgajajući grožđe, na određeni načina uzgaja i čuva stogodišnju tradiciju i povijest vlastite obitelji. „Vinarstvo je samo nastavak jedne duge obiteljske tradicije i tako smo mi, moja obitelj i ja, sada već četvrta generacija koja se time bavi.“ No i u vinarstvu, kao i u drugim granama, stvari su se mijenjale.
„Prije se radilo na drugi način, a sada uvodimo nove tehnologije i samim time se povećala i proizvodnja. Znate, prije je bilo dva, tri hektara uvrh glave, dok smo sada već na osam hektara. Razlika je i što sada nam je danas proizvodnja vina, odnosno uzgoj grožđa, jedina proizvodnja kojom se obiteljski bavimo, dok je prije bilo i uzgoja raznih drugih stvari“.
Ostatak intervjua možete pročitati na Pametnoj kuni.
Priče o uspjehu nekada su velike, glasne, brze i općepoznate, tipične za našu ubrzanu svakodnevicu. No, nekada su, kao što ćete vidjeti u nastavku, skromne i strpljive, stvarane daleko od očiju javnosti. Ovo je priča o jednoj od najstarijih poljoprivrednih djelatnosti, uzgoju grožđa, proizvodnji vina i o vinaru Franku Radovanu.
Franko Radovan svoje grožđe uzgaja u okolici Višnjana, u mjestu Radovani, smještenog u zapadno-istarskom vinogorju. Ovaj samozatajni i medijskim istupima nesklon vinar među poznavateljima vina smatra se jednim od skrivenih istarskih „aduta“, ali ovaj put nećemo govoriti samo o njegovim vinima nego i o njegovom poduzetničkom putu te načinu na koji je danas moguće uspjeti. S Frankom Radovanom susreli smo se prilikom nedavnog Wine and Gourmet festivala, održanog u Zagrebu.
Specijalizacija
Govoreći o počecima svojeg bavljenja vinarstvom Franko Radovan kaže: "Vinarstvom se bavim već oko 20 godina. Vinovu lozu uzgajamo na naslijeđenim i kompletno obnovljenim vinogradima, koji se prostiru oko sela Radovani, na površini od oko 8 hektara prekrasnog zapadnog istarskog vinogorja".
Zanimljivo je kako se obitelj Radovan vinarstvom bavi već više od 100 godina te Franko, uzgajajući grožđe, na određeni načina uzgaja i čuva stogodišnju tradiciju i povijest vlastite obitelji.
„Vinarstvo je samo nastavak jedne duge obiteljske tradicije i tako smo mi, moja obitelj i ja, sada već četvrta generacija koja se time bavi.“ No i u vinarstvu, kao i u drugim granama, stvari su se mijenjale. „Prije se radilo na drugi način, a sada uvodimo nove tehnologije i samim time povećala se i proizvodnja. Znate, prije je bilo dva, tri hektara uvrh glave, dok smo sada već na osam hektara. Razlika je i u tome što nam je danas proizvodnja vina, odnosno uzgoj grožđa, jedina proizvodnja kojom se obiteljski bavimo, dok je prije bilo i drugog uzgoja“.
Ostatak intervjua možete pročitati na Pametnoj kuni.