Nadzor

Validus, varaždinski investicijski fond korak pred stečajem

'unu...20.10.09. vladimir selebaj novi direktor peveca Photo:Davor Visnjic/Vecernji list'
'Davor Visnjic/Vecernji list'
13.11.2010.
u 08:30

Krizni upravitelj Vladimir Šelebaj Sellier tvrdi kako je riječ o dugovima koji su nastali prije njegova dolaska na čelo tvrtke

Burzovni mešetari koji na poslovnim forumima već mjesecima nagađaju kako će varaždinski investicijski fond Validus svaki čas završiti u stečaju, jučer su dobili vjetar u leđa.

Validus je na Zagrebačkoj burzi potvrdio kako je bio pod nadzorom poreznika, a iz neslužbenih izvora procurilo je da je riječ o dugovanju u iznosu od više desetaka milijuna kuna.

S obzirom na to da društvo još nije zaprimilo nikakvo pravomoćno rješenje, nikakav porezni dug ne postoji – očitovao se jučer Validus na Burzi.

Vladimir Šelebaj Sellier iz uprave varaždinskog fonda jučer nije bio dostupan za objašnjenja. Za T-portal izjavio je kako je riječ o dubiozama iz razdoblja bivše uprave. Radi se, navodno, o 40-ak milijuna kuna poreznoga duga.

Ministarstvo financija još u svibnju ove godine za Večernji list potvrdilo je da je u tijeku kontrola poslovanja svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, a to su Fima Alfa, Stog, Weissbarth i partneri, Pluris i Validus.

Prema zahtjevu drugih mjerodavnih tijela, Porezna je uprava uključena u istražne radnje koje su u tijeku – odgovorili su tada iz Ministarstva financija na naš upit o izvanrednoj poreznoj kontroli u varaždinskim tvrtkama.

Neslužbeno smo tada doznali da je pomoć poreznika zatražio USKOK, koji već mjesecima vodi istragu o operaciji Spice, u koji je bila uključena i grupa Fima. Jedan krak te istrage zahvatio je i poduzeće Milana Horvata, Fimina suvlasnika, a on je među optuženima za udruživanje u zločinačku grupu koja je navodno mešetarila dionicama Podravke.

Međutim, doznaje se kako porezna kontrola nije motivirana tom istragom, nego je otvorena nova, i to o sumnjivim poslovnim odnosima između poduzeća proizišlih iz negdašnje Fima grupe, na koje su USKOK-ovi istražitelji naišli baveći se aferom Podravka.

Varaždinski fond u zadnjih se godinu dana najviše spominjao upravo kao dio negdašnje Fima grupe Milana Horvata, koja je bila uključena u netransparentnu i kriminaliziranu igru dionicama koprivničke Podravke. Uz porezni nadzor, na udaru su ovrhe koju je pokrenula koprivnička prehrambena kompanija u pokušaju da naknadi barem dio štete proizišle iz operacije Spice. Da je porezni nadzor naložio USKOK, medijima je potvrdio Šelebaj Sellier.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije