blokirani mogu do novca

Zaba uvela karticu za zaštićene račune

zagrebačka banka
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
11.07.2015.
u 08:00

– Svjesni smo da su građanima koji su otvorili takve račune zaštićena primanja jedini izvor prihoda i zato smo im odlučili bez naknade omogućiti da, kao i po svakom drugom tekućem računu, mogu raspolagati novcem koji je zakonski izuzet od blokada neovisno o radnom vremenu poslovnica – rekla je Renata Vujasinović

Građani čiji su računi blokirani zbog ovrha i imaju otvorene zaštićene račune, novac s njih sada mogu podizati i na bankomatu, a ne samo u poslovnicama banke. Zagrebačka banka prva je uvela Maestro karticu za zaštićene račune, a uvođenje ne isključuje ni Erste.

Besplatna e-zaba

– Svjesni smo da su građanima koji su otvorili takve račune zaštićena primanja jedini izvor prihoda i zato smo im odlučili bez naknade omogućiti da, kao i po svakom drugom tekućem računu, mogu raspolagati novcem koji je zakonski izuzet od blokada neovisno o radnom vremenu poslovnica – rekla je Renata Vujasinović, Zabina direktorica upravljanja kartičnim proizvodima.

Karticom se može plaćati na prodajnim mjestima u zemlji i inozemstvu, putem tokena na internetu te besplatno ugovoriti e-zabu i m-zabu. Korisnici tako mogu imati uvid u stanje računa i provoditi plaćanja. Banka ne naplaćuje izdavanje kartice i članarinu sve dok je račun blokiran.

– No, ovo nije jedini način da pomognemo ljudima pod blokadom, važno je i dalje svakog klijenta sagledati individualno kako bismo vidjeli kako možemo pomoći u iznalaženju rješenja za financijske teškoće – ističe R. Vujasinović. Nada se da će tih kartica biti u budućnosti manje.

Korištenje do 6 mjeseci

Ono što zaštićenom karticom zbog zakonskih ograničenja nije omogućeno obročno je plaćanje i uplaćivanje te kupnja prepaid bonova na bankomatu. Nije dopušteno ni primanje uplata od neovlaštenih uplatitelja, niti nedopušteno prekoračenje. Kartica se, nakon otvaranja zaštićenog računa, izdaje na zahtjev klijenta, a zatvaranjem računa u Fini, gase se i kartice. Iz banke poručuju da su reakcije prvih korisnika pozitivne. Izuzev Erste banke, druge banke nemaju je u planu. Poručuju to iz OTP-a, Splitske i Hypo banke koja je za zaštićene račune uvela internet i mobilno bankarstvo, dok u RBA nemaju praksu unaprijed otkrivati planove, a u PBZ-u kažu da karticu ne izdaju “zasad”, zbog privremenog karaktera računa.

Prema podacima Fine, 30. lipnja u Hrvatskoj je bilo 421.895 zaštićenih računa, a godinu ranije 367.627. Fina nema podatke o stanju i prometu po tim računima, jer se njihov platni promet obavlja u bankama. Ističu da je 91% građana u blokadi više od godinu dana, a od banaka saznajemo da se zaštićeni računi u prosjeku koriste dva do šest mjeseci.

>>Zaba uvela kunske stambene kredite uz otplatu i do 30 godina

>>Tko je osvojio Collegium paket aranžman za Ultru?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije