istraživanje

Zadovoljniji zaposlenici koji prijateljuju s kolegama

'muskarci i zene posao ured sastanak'
''
20.02.2012.
u 11:52

S obzirom na to da se prijateljstvo najbolje razvija u neformalnom druženju, 50 posto ispitanika povremeno se druži s kolegama izvan radnog vremena

Ne postoji formula za stjecanje prijatelja, ali činjenica je da većina ljudi barem dio svojih prijatelja stječe upravo na poslu. Tu tezu istražio je i portal Moj Posao i došao do zanimljivih zaključaka. Prikupljajući stavove 500 ispitanika pokazalo se da je čak 73% ispitanika steklo prijatelje među svojim radnim kolegama.

Čak 81% ispitanika svoj odnos s kolegama smatra prijateljsko-poslovnim, samo 13% ispitanika smatra da je pametnije odvojiti profesionalni i privatni život, a šest posto ispitanika njeguje izuzetno prijateljski odnos s kolegama.

Zadovoljstvo poslom koji se obavlja uvelike je povezano s odnosom s kolegama. Zaposlenici koji sa svojim kolegama imaju izuzetno prijateljski odnos, i to njih čak 60%, zadovoljniji su od onih 21% ispitanika koji s kolegama imaju strogo profesionalan odnos.

"Služba je služba, a družba je družba" – pravilo je koje u najvećoj mjeri poštuju ispitanici stariji od 41 godine, dok ispitanici u dobi od 26 do 30 godina svoj odnos s kolegama u najvećoj mjeri opisuju kao izrazito prijateljski. S obzirom na to da se prijateljstvo najbolje razvija u neformalnom druženju, 50% ispitanika povremeno se druži s kolegama izvan radnog vremena, dok se 16% ispitanika redovito druži s kolegama nakon radnog vremena, a trećina ispitanika ne druži se sa svojim kolegama izvan poslovnog okruženja.

Ipak, prijateljevanje na poslu može prouzročiti i probleme onima koji su bliski s kolegama. Više od polovice ispitanika našlo se u nezgodnoj situaciji zbog prijateljstva na poslu. Za 75% ispitanika to znači da su se našli u društvu kolega koji su ogovarali njihova prijatelja, a u manjem postotku bila je riječ o opomeni koju su mu morali uputiti ili su se borili za isto promaknuće.

Prijateljstvo na poslu donosi i određene pogodnosti. Tako je 71% ispitanika tražilo prijateljsku uslugu na poslu. Gotovo polovica ispitanika pomogla je prijatelju na poslu, a 39% njih dobilo je pomoć prijatelja koji se ne bavi istim područjem rada.

I poslovna hijerarhija bitno utječe na razvoj prijateljstva među kolegama. Prijatelje koji su im podređeni ima 12% ispitanika, dok 10% ima prijatelja koji im je nadređeni. Većina ispitanika, njih 78%, ima prijatelja na istoj hijerarhijskoj razini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije