Nagrada

Zlato za maslinovo ulje Agrolagune u Londonu

Foto: Agrolaguna
10.07.2020.
u 12:47

- Uvijek naglašavamo kako uspjeh Ol Istria maslinovih ulja leži u kontroliranom procesu od početka do kraja proizvodnje kao i znanju koje se ugrađuje u obradu – od maslinika preko ploda do proizvodnje ulja - kazao je Vlado Čondić Galiničić, direktor Agrolagune.

Agrolagunina Ol Istria Selekcija maslinovog ulja drugu je godinu osvojila zlatnu medalju u kategoriji kvalitete na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovih ulja London International Olive Oil Competitions. Maslinovo ulje Ol Istria Picholine u istoje je kategoriji pak osvojilo srebro, što dokaz kontinuirane vrhunske kvalitete i prepoznatljivosti na svjetskoj maslinarskoj sceni, priopćili su iz Fortenova grupe. Naime, IOOC je jedno od najvećih i najrespektabilnijih natjecanja u Europi, u čijoj je konkurenciji ove godine bilo prijavljeno ukupno čak 657 ulja iz 25 zemalja svijeta. U kategoriji kvalitete u kojoj Ol Istria ulja odnijela medalje, natjecalo se čak 511 ulja.

- Uvijek naglašavamo kako uspjeh Ol Istria maslinovih ulja leži u kontroliranom procesu od početka do kraja proizvodnje kao i znanju koje se ugrađuje u obradu – od maslinika preko ploda do proizvodnje ulja. Agrolaguna godišnje proizvodi u prosjeku oko 150 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a udio ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod brandom Ol Istria, kojeg čini kupaža sorti, u ukupnoj proizvodnji Agrolagune iznosi 98 posto. Osim brojnih nagrada, velika potvrda kvalitete istarskih maslinovih ulja je činjenica da je to prepoznala i talijanska „biblija“ ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei koja je upravo Istru pet puta za redom proglasila najboljom maslinarskom regijom na svijetu. No još važnije od toga što kvalitetu naših ulja ponovo prepoznaju certificirani stručnjaci oleolozi u međunarodnim žirijima, visoku razinu naših ulja prepoznaju i potrošači  - kazao je Vlado Čondić Galiničić, direktor Agrolagune.

Agrolaguna ima najveći maslinik u Hrvatskoj koji se prostire na ukupno 220 hektara i pet lokacija uz more na kojima raste 65.000 stabala maslina.

- Uz to što se masline uzgajaju na izvrsnim lokacijama, osnova za vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskog ulja su ručno brani neoštećeni plodovi koji se prerađuju unutar 12 sati nakon berbe. Brend Ol Istria dobio je certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina, samo odabranih sorti, prerađeno u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27°C, te čuvano u kontroliranim uvjetima temperature i interne atmosfere. Ol Istria Selekcija je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno odabirom više sorti maslina. Uz to, sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela – naglasio je Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje u Agrolaguni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije