TJEDNI PREGLED

ZSE: Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu raslo ih je 10

Zagrebačka burza
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
10.11.2014.
u 18:21

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu je njih deset poraslo. Predvodi ih Platinum Global Opportunity s rastom od 1,11 posto koji je postao i dobitnik tjedna među svim fondovima.

Protekli tjedan je od 72 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, njih 43 poraslo, od toga su dva fondova porasla za više od jedan posto dok je 28 fondova palo, od toga sedam preko jedan posto. Fondovi su tako treći tjedan uzastopno završili u plusu. Najveći dobitnici su fondovi koji su orijentirani na svjetska tržišta. Ukupno su fondovi u zadnjih 33 tjedana samo tri tjedna bilježili negativne rezultate. Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički i dva mješovita fonda. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,11 do -3,81 posto, piše portal hrportfolio.hr

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu je njih deset poraslo. Predvodi ih Platinum Global Opportunity s rastom od 1,11 posto koji je postao i dobitnik tjedna među svim fondovima. Platinum Global Opportunity 84 posto portfelja drži investirano u SAD-u, te sedam posto u Kanadi u Aziji pet posto te u Hrvatskoj četiri posto. U portfelju je najzastupljeniji sektor usluga (27%), slijedi financijska industrija (19%) i zdravstvo (17%). Na ljestvici najvećih prinosa slijedi NETA US Algorithm s rastom od 1,08 posto i KD Victoria s rastom od 0,89 posto. Dvadeset i dva dionička fonda su pala a najviše su na vrijednosti izgubili KD Nova Europa (-3,81%) i ZB BRIC+ (-2,85%) te Ilirika BRIC (-2,29%).

Kod mješovitih fondova u proteklom tjednu su prevladavali pozitivni rezultati te je šest od ukupno deset fondova poraslo. Njihove tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,77 posto do -0,48 posto. Najviše je porastao fond ICF Balanced za 0,77 posto. Slijede PBZ Global s rastom od 0,45 posto i ZB global (+0,26%). U grupi mješovitih fondova pala su četiri fonda a najviše OTP uravnoteženi koji bilježi tjedni gubitak od 0,48 posto a slijedi Allianz Portfolio s padom od 0,11 posto.

Više pročitajte ovdje.

>>Najlikvidniji rasli, Crobexi pali

>>Fondovi rasli, dobitnik Ilirika BRIC (+4,54%)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije