Zloporaba položaja

Optužnica protiv Bandića zbog pogodovanja inicijativi 'U ime obitelji'

Foto: Pixsell
1/2
13.02.2015.
u 09:55

Bandić je od Lovrića zatražio da za potrebe građanske inicijative „U ime obitelji“ na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske

USKOK je podignuo optužnicu protiv Milana Bandića zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Uz njega optuženi su i Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Zdenka Palac, voditeljica podružnice Tržnice Zagreb.

– Gradonačelniku Grada Zagreba, stavlja se na teret da je, nakon što je prihvatio zamolbu građanske inicijative „U ime obitelji“ za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“,  donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz navedene aktivnosti građanske inicijative u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora, navodi se u optužnici.

Bandića je od Lovrića zatražio da za potrebe građanske inicijative „U ime obitelji“ na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova. On je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500  B1 i B2 plakata, 120  jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja.

Bandić je od Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ besplatno ustupi na korištenje 50 štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Palac i Lovrić su tako grad obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000,00 kuna, dok je sama Palac oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za iznos od najmanje 105.000,00 kuna, čime su građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000,00 kuna.

U ime obitelji: Ovo je žalostan znak nedopustive povezanosti aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a

Iz Udruge U ime obitelji komentirali su kako je činjenica da je vijest o Bandićevoj optužnici objavljena baš na dan kada se u Saboru glasuje o SDP-ovom prijedlogu novog izbornog zakona žalostan znak nedopustive povezanosti aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a.

- U ime obitelji se javno očitovala protiv ovih SDP-ovih promjena  izbornog zakona koje su u interesu vodstva političkih stranaka, a protiv interesa građana te „cementiraju“ štetnu i nedemokratsku praksu da o tome tko će predstavljati birače u Saboru odlučuju vodstva stranaka, a ne sami građani.  Odluku da se baš danas objavi USKOK-ova optužnica te se „U ime obitelji“ izdvaja u negativnom i neistinitom kontekstu „pogodovanja“ od više od 400 udruga kojima je Grad Zagreb u protekloj godini osigurao pokroviteljstvo i potporu u vrijednosti od više od 7 milijuna kuna – smatramo još jednim pokušajem ušutkivanja javnog djelovanja „U ime obitelji“ i političkog pritiska - stoji u priopćenju U ime obitelji.

>> 'Može se bitka dobiti bez pješadije, ali ne i rat'

>> Sandra Švaljek uskratila novac za Bandićeve donacije

>> Bandić uklonio Švaljek s Facebook-profila

Komentara 69

RE
reborn
10:10 13.02.2015.

Bandićevo kazneno djelo - pogodovanje "krivoj" građanskoj udruzi. Da je pogodovao "pravim" građanskim udrugama kao gđa Andrea Zlatar Violić tada bi bio ministar.

BI
billynik
10:11 13.02.2015.

Ovo je stvarno jadno, hoće li ga kazniti i za sve one donacije koji su dobile kojekakve nevladine udruge i pojedinci. Lakrdija od sudstva.

BI
bigstar
10:03 13.02.2015.

smijesna optuznica,po tome bi Varga i slicni trebali na goli otok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije