zaštićena vrsta

Zapljenjene kornjače vrijedne gotovo milijun kuna!

čančara
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
02.06.2014.
u 13:48

Dvadeset uginulih i 228 živih jedinki kopnenih kornjača čančara (Testudo hermani) oduzeto je hrvatskom državljaninu protiv kojeg će biti podignuta kaznena prijava

Kornjače čančare vrijednosti gotovo milijun kuna zapljenjene su u nedjelju 1. lipnja na području Vukovara, suradnjom djelatnika Policijske postaje Vukovar, veterinarske službe i inspekcije zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Dvadeset uginulih i 228 živih jedinki kopnenih kornjača čančara (Testudo hermani) oduzeto je hrvatskom državljaninu protiv kojeg će biti podignuta kaznena prijava. Vrijednost zaplijenjenih primjeraka je 992.000 kuna.

Kornjače čančare su strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Veterinarska služba će žive kornjače privremeno zadržati u karanteni, a uginule jedinke neškodljivo zbrinuti sukladno veterinarskim propisima.

Kopnena kornjača čančara strogo je zaštićena vrsta koja je ugrožena zbog gubitka pogodnog staništa te zbog sakupljanja, odnosno uzimanja iz prirode.

Veliki broj sakupljenih kornjača bude ozlijeđen tijekom hvatanja i transporta, nakon čega se dio jedinki često drži kao kućni ljubimac, a od neki primjeraka izrađuju se okviri naočala, kopče i slično.

Inspekcija zaštite prirode u 2013. godini zaplijenila je 514 primjeraka zaštićenih životinjskih vrsta te 16 predmeta izrađenih od derivata zaštićenih vrsta.

Najveći broj zapljena odnosio se na žive primjerke strogo zaštićenih vrsta zavičajnih vrsta ptica iz porodice zeba te na kornjače čančare.

>>U talijanskom autobusu policija pronašla 209 čančara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije