IZLOŽBA

Devedeseti rođendan Zagrebačkog kvarteta

03.03.2009.
u 17:06

Na različite je načine Zagrebački kvartet, najstariji hrvatski komorni ansambl – koji su godine 1919. utemeljili Vacal Huml, osnivač zagrebačke violinističke škole, Ladislav Miranov Milan Graf i Umberto Fabbri – obilježio svoj devedeseti rođendan.

Najčešće je to, dakako u današnjem sastavu ansambla, nekim obljetničkim koncertom pa je tako jedan bio i izvedba sasvim raritetnog djela u koncertantnoj literaturi: Spohrova Koncerta za gudački kvartet i orkestar sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentom Mladenom Tarbukom u “Lisinskom”.

No ovih dana posjetitelji Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu u vitrinama na katu mogu razgledati zanimljiv izbor iz bogate dokumentacije koja se nakupila u devet desetljeća djelovanja. Tu su i mnogi programi domaćih, ali i inozemnih koncerata, napisi iz novina u cijelom svijetu, izbor snimljenih ploča, a njih je četrdesetak premda su mnoge nedostupne jer su snimljene vrlo davno, mnoga novija CD izdanja, zanimljivi dokumenti svake vrste te stare i nove fotografije.

Vrlo službene kada se svira i vrlo opuštene i vedre, snimljene na putovanjima po zemlji i svijetu. Ponosno tu stoji i Porin, koji su zaslužili dva puta. Na izložbu u Hrvatskom glazbenom zavodu valja zaviriti do 14. ožujka. Upravo će tog dana Zagrebački kvartet u Lisinskom održati svoj posljednji rođendanski koncert za ciklus “Lisinski subotom”.

Za tu je prigodu u goste pozvao i Zagrebačke soliste i tenora Krešimira Špicera. I evo prilike za nove dokumente jer se počeo bližiti 100. rođendan ansambla.

Želite prijaviti greške?