KRIZA Uza spuštanje cijena Hrvatske će šume drvoprerađivačima reprogramirati dug i produljiti rokove plaćanja

Drvoprerađivačima 160 milijuna kuna

21.12.2008.
u 16:44

Zbog svjetske recesije, sve više otkazanih narudžbi iz inozemstva, skupe sirovine te tečajnih razlika, hrvatskoj drvnoj industriji do kraja 2009., sve je izvjesnije, prijeti i 10.000 otkaza. Pesimistična očekivanja među drvoprerađivačima govore i o još većim otpuštanjima, padu zaposlenosti većem i od 15 posto, s obzirom na to da je od otprilike 27.000 radnika u drvno-prerađivačkoj industriji već u ovoj godini bez posla ostalo više od 3500, a i sve je više tvrtki u stečaju.

Pozivi upomoć
Nakon upornih poziva upomoć da država hitno pronađe način za ublažavanje katastrofe, koja je u Hrvatskoj najprije pogodila drvni i građevinski sektor, napokon su se oglasile Hrvatske šume s viješću kako će se u 2009. sniženjem cijena i usluga odreći prihodnoga “kolača” od otprilike 160 milijuna kuna, a drvoprerađivačima će i reprogramirati dug. Je li kasno?

Toliki novac nije za “baciti”, no teško je reći da im Šume, tvrtka u državnom vlasništvu, s takvim ustupkom sada mnogo pomažu, objašnjavaju drvoprerađivači. Kaos je već nastupio, a upravo su Šume suodgovorne za takvo stanje, tvrde. Još u lipnju, kad su iz Hrvatskih šuma najavljivali dizanje cijena sortimenta, drvna je industrija upozoravala na teškoće koje ih čekaju, da bi tek svjetska kriza Šume natjerala na ustupak.

Veliki dug
– Dug je drvne industrije Šumama u 2008. više od 200 milijuna kuna tako da smo reprogramirali dugove tvrtki i prolongirali im plaćanje. Finalistima koji proizvode namještaj, stolariju, parkete, drvene kuće i ostale proizvode od hrasta, bukve, jele, smreke i jasena odobrili smo rabat od pet posto, što je povoljnije od prijašnje tarife - tvrde u Šumama, ističući kako će od početka siječnja sniziti cijene prijevoza drvenih trupaca šumskim cestama i do 30 posto, a obračun naknade korištenja tih cesta računat će se prema starom cjeniku.

Rok plaćanja za pojedine sortimente, ovisno o kvaliteti, produljuje se sa 60 na 90 dana, a na prijevremeno plaćanje nudi se popust do 2,5 posto. Uz to su, tvrde u Šumama, potpisani i novi petogodišnji ugovori s drvoprerađivačima, čime im je osigurana kontinuirana isporuka robe da bi mogli planirati svoju poslovnu politiku.

To znači da će drvoprerađivači barem imati dovoljno drva, ako ne i posla. U sadašnjoj situaciji, naime, sretnici su i oni koji imaju narudžbi tek za idućih 30 dana. O godišnjim ugovorima, kakve su nekad imali, najveća ih većina sada može samo sanjati.


Drvoprerađivačima treba kao izvoznicima smanjiti kamate

– Nadamo se da će predložene mjere o cijeni trupaca i usluga ojačati konkurentnost ove izvozno orijentirane grane te da će se dugoročno odraziti na bolje pozicioniranje finalnih proizvoda na domaćem tržištu. No, treba istaknuti da je Udruženje drvoprerađivača pri HGK, osim mjera povezanih s cijenama, tražilo i ozbiljnu potporu iz sfere finacijskog poslovanja, smanjivanje kamata izvoznicima, osnivanje interventnog fonda i veći udjel drvne industrije u poslovima javne nabave na domaćem tržištu na kojem su dosad bili zanemareni tako da mjerama Hrvatskih šuma nije zaustavljen proces smanjivanja broja radnika niti se stanje na inotržištima popravlja – kaže je Marijan Kavran, pomoćnik direktorice Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK. Ovisno o uspjehu siječanjskih sajmova u Njemačkoj na kojima nastupaju mnoge hrvatske tvrtke i praćenja događanja na inotržištima resorno Ministarstvo i Vlada nove će prijedloge drvoprerađivača dobiti već krajem siječnja. Slovenci ovih dana predlažu dokapitalizaciju drvoprerađivačkih tvrtki s najboljim potencijalom, što bi moglo biti rješenje i za neke hrvatske tvrtke. Zna se, naime, da je jeftinije zadržati radno mjesto nego stvoriti potpuno novo.

Želite prijaviti greške?