Bojazan zbog huligana

Domaćini strahuju od Hrvata i Turaka: 'Incidentni su, to je najrizičniji susret na Euru'

Croatian supporters walk under a large flag before the Euro 2012 soccer match between Croatia and Ireland in Poznan June 10, 2012.  REUTERS/Kacper Pempel (POLAND  - Tags: SPORT SOCCER)  Picture Supplied by Action Images
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
11.06.2016.
u 09:38

S Turcima smo već jednom igrali, bilo je to 2008. godine u Beču, tada većih nemilih scena nije bilo. Tek jedna kraća tučnjava u kojoj nije sudjelovalo puno ljudi.

Odlazak na veliko natjecanje sa svojom nogometnom reprezentacijom - neprocjenjivo. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Tako bi se otprilike moglo sažeti ono što osjećaju navijači iz cijelog svijeta kada uživo svjedoče svjetskim i europskim smotrama, nečemu što je san svakog navijača. Priliku da dožive nešto takvo, milijuni ljudi iz Europe imat će upravo sada, u lipnju, na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Procjene kažu da će kroz francuski heksagon (takvog je oblika ta zemlja) prodefilirati negdje oko 2 milijuna navijača.

Englezi, koji su prema istraživanju najstrastveniji i najodaniji svojoj reprezentaciji od svih navijačkih skupina na Euru u Francuskoj, bit će najbrojniji, bit će ih negdje između 150 i 200 tisuća, ali organizatore najviše brine što mnogi od njih nemaju ulaznice.

- Englezi mogu biti vrlo zabavni, ali i iznimno opasni. Često su alkoholizirani, a s obzirom na brojnost, u tom trenutku postaju i najrizičnija skupina, kazali su iz francuske policije o često ratobornim Englezima. Zbog toga su donijeli odluku da se u Lensu, u kojem oni igraju protiv Walesa, neće točiti alkohol 24 sata prije utakmice.

I dok će Englezi uz Nijemce biti najbrojniji na EP-u, najpoželjniji su - Irci. 'Zeleni' također dolaze u velikom broju, zbog pojačanog nacionalnog naboja gotovo svi su u dresovima, a kad se tribina potpuno 'zazeleni', prizor je impresivan.

"Slavlje, ples i pjesma, to je karakteristika Iraca. Tko može napraviti bolju feštu od njih? Miroljubivi su i simpatični, a radost na njihovim licima je jednaka kao radost djeteta", napisao je njemački novinar Stephan Reich. Irsku druželjubivost osjetili su i naši navijači koji su se s njima družili tijekom Eura u Poljskoj, zajedno su pjevali i pili u gradu, a svijet je obišla i snimka irskog navijača koji je stao u sredinu između dijela hrvatskih navijača i poljske policije te pokušao smiriti sukob koji je bio u punom jeku.

Kad smo već kod naših navijača, oni također neće iznevjeriti tradiciju i u velikom broju pratit će vatrene. Očekuje se da će Čačićevi izabranici na svakoj utakmici imati podršku od desetak tisuća navijača na tribinama, a u gradovima u kojima igramo trebalo bi ih biti još toliko. Putničke agencije tvrde da su zadovoljne odazivom naših navijača te tvrde da se ne osjeti nekakva bojazan od mogućih terorističkih napada tijekom Eura jer interes nije manji od uobičajenog.

O navijačima vatrenih raspisali su se i strani mediji te simpatizeri drugih reprezentacija. Najviše se dive našim 'kockastim' dresovima, pišu da nas je baš lijepo vidjeti na tribinama i u gradovima, navode da smo prilično glasni u navijanju, ali, nažalost, ističu i to da su pojedine skupine sklone incidentima.

"Skupina D u kojoj su Češka, Hrvatska, Španjolska i Turska iznimno je opasna. Navijači svih tih reprezentacija imaju incidentnu prošlost, a u Češkoj, Hrvatskoj i Turskoj često dolazi do tučnjava tijekom utakmica njihovih prvenstava. Prvi susret između Turske i Hrvatske u Parizu zabrinjava organizatore, to je možda i najrizičniji susret na cijelom turniru", piše Daily Star, prisjećajući se nemilih scena s utakmice Italije i Hrvatske na San Siru.

S Turcima smo već jednom igrali, bilo je to 2008. godine u Beču, tada većih nemilih scena nije bilo. Tek jedna kraća tučnjava u kojoj nije sudjelovalo puno ljudi.

- Bili smo odvojeni od Turaka, tako da nije bilo puno kontakata s njima. Mi smo 'okupirali' Stefansplatz, bilo nas je oko 80 tisuća, a Turci su bili u drugom dijelu. Atmosfera u gradu bila je fenomenalna, navijalo se svim srcem, loptali smo se i imali osjećaj kao da smo u Hrvatskoj. Kockice su bile na sve strane, prepričao nam je iskustva iz Beča navijač Silvio Zemljak, a onda dodao:

- Nažalost, večer nije dobro završila, a sve zbog one triler-utakmice koja mi je prouzročila najveći šok u životu. Gol Turaka za izjednačenje nisam ni vidio, samo sam čuo huk njihovih navijača koji je doslovno ledio krv u žilama. To nikad u životu nisam doživio. Isto tako, nikad neću zaboraviti kako su izgledali naši navijači po izlasku sa stadiona, to je bilo hodanje tisuća 'živih mrtvaca'.

Hrvati i Turci odvojeni će biti i u nedjelju u Parizu, baš kao i navijači u ostalim gradovima jer Uefa, Fans Embassy's Euro i navijačke skupine svake zemlje (kod nas su to Uvijek vjerni) organiziraju tzv. navijačka veleposlanstva u kojima će se okupljati navijači reprezentacija. Uz to, valjda napomenuti da je francuska policija prilično brojna i istrenirana te je najavila nultu stopu tolerancije prema ekscesima. Zato pozivaju sve navijače da budu mirni, da navijaju za svoje, zabavljaju se i naprave jedan veliki francuski tulum.

Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max! kojeg od subote 11. lipnja možete nabaviti na kioscima.

>>Navijači napravili sjajno ozračje ispod Eiffelova tornja

>>Nastavljaju se neredi u Marseilleu: Sukob Rusa, Engleza i policije

Foto: Max!

Komentara 34

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:31 11.06.2016.

Oni su majmuni na drveću naspram Hrvata što se tiće kulture i uljuđenog ponašanja. A što se tiće huligana vjerujem da ih ima puno više u svakoj zemlji Europe ngo u Hrvatskoj. Nije mi jasno odnosno postalo mi je jasno, na Hrvate i Hrvatsku su se nabacali drvljem i kamenjem ovi "naši domaći" koji Hrvatskoj ne žele dobro pa nas prijavljuju redovito za svaku glupost pa tako dobijemo i kazne kad se netko zakašlje na stadionu. Pozdrav dobrim ljudima

RI
Rizlman
13:34 11.06.2016.

Dok vi brinete o "incidentnim" Hrvatima, "kulturni i civilizirani" Englezi su vam razvalili pola Marseilla.

JE
jezuš
09:56 11.06.2016.

Od petka Englezi rade sranja po Marselleu a šta ce tek biti danas kad se uhvate s miroljubivim rusima...ali bitno da je hrvatska turska visoki rizik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije