22.12.2013. u 12:00

O ustavnim promjenama Glavni odbor HDSSB-a raspravljao je u petak, a na konzultacije u Mostar išli su Šišljagić, Burić, Drmić i Bubalo. Nije bilo nikakve odluke, ali Glavaš je sve presjekao telefonski pozivom u ponedjeljak.

Da, Branimir Glavaš je iz mostarskog zatvora odlučio odgoditi ustavne promjene u Hrvatskoj. Da, Branimir Glavaš iz mostarskog zatvora stvarno vodi jednu parlamentarnu stranku u Hrvatskoj. Da, Branimir Glavaš ide na živce svima: Milanoviću, Josipoviću, Vrkiću, a možda najviše Karamarku.

I svi to znaju, a još uvijek se čude. Sanaderu nije uspjelo kontrolirati HDZ nakon abdikacije čak ni iz Kozarčeve sa funkcijom počasnog predsjednika. Ne ide to ni Čačiću iz komfornog zatvora poluotvorenog tipa. Utemeljitelju HDSSB-a uspjeva kontrolirati stranku, ali i držati u šahu cijelu Hrvatsku. Kako se dogodilo da HDSSB pogazi svoju riječ i sruši ustavne promjene samo 48 sati prije izglasavanja? Što je u pozadini?

Zvuči nevjerodostojno teorija o pokušaju nove trgovine oko odluke Ustavnog suda u vezi s Glavaševom tužbom u kojoj se žalio zbog kršenja njegovih ljudskih prava na suđenju za ratne zločine. Nakon afere i suđenja zbog pokušaja podmićivanja ustavnih sudaca, danas nitko normalan ne bi pokušao utjecati na taj sud u Glavaševom slučaju.

O ustavnim promjenama Glavni odbor HDSSB-a raspravljao je u petak, a na konzultacije u Mostar išli su Šišljagić, Burić, Drmić i Bubalo. Nije bilo nikakve odluke, ali Glavaš je sve presjekao telefonski pozivom u ponedjeljak. Presudila je očito čista politička matematika. Obećanje o uvođenju nemuštog i nedorađenog koncepta regija u Ustav, HDSSB-u ne jamči ništa. Na Glavnom odboru stranke bilo je ljudi koji su se protivili dogovoru sa SDP-om. Istovremeno, po Osijeku su se pojavili plakati i grafiti sa optužbom za izdaju i prodaju “crvenima”.

Glavaš je, očito, upozorenja shvatio ozbiljno. Na posljednjim lokalnim izborima HDSSB je izgubio Osijek i jedva sačuvao županiju. Ne prijeti njemu opasnost od Vrkića, Milanovića ili nekih od pravaša. Jedina stvarna opasnost je HDZ koji vreba isto biračko tijelo. Samo Karamarko može ugroziti Glavaša. Kao šef policije, u Osijek je prije nekoliko godina poslao svog najjačeg čovjeka. Vladimir Faber je strpao Glavaša u zatvor. Sada je u Osijek opet poslao svog najjačeg čovjeka. Milijan Brkić je stečajni upravitelj osječkog HDZ-a. Sasvim dovoljno za pronicljivog čovjeka sa izvrsnom političkom intuicijom i viškom vremena u zatvoru.

>>Glavaš Šeksu: Dragi prijatelju! Sanader mi je pojasnio neke stvari

Želite prijaviti greške?