B2B Zagrebački i beogradski gospodarstvenici traže nove poslove

Gredelj Beogradu nudi zagrebačke tramvaje

07.05.2009.
u 19:31

Jačanje regionalne suradnje i konkretni poslovi u trgovini, turizmu, zaštiti okoliša, graditeljstvu te zajednički nastup na trećim tržištima bile su samo neke od tema današnjeg “B2B” susreta zagrebačkih i beogradskih gospodarstvenika koji je organizirala HGK – Komora Zagreb.

Veliki planovi
Srpski gospodarstvenici u Zagreb su stigli da bi ugovorili prve poslove u Hrvatskoj, neki i očekujući velike igrače poput Magme, Konzuma, Plodina, Peveca... koji se nisu pojavili, a neki su poput Goša Holding korporacije dogovarali dalju suradnju i poslove s dugogodišnjim partnerima, poput TŽV “Gredelja”, koji, kako doznajemo od pomoćnika direktora prodaje i marketinga Željka Pokrovca, u Beogradu čeka i raspisivanje tendera na kojem će ponuditi zagrebačke tramvaje. – Trgovinska razmjena između Hrvatske i Srbije lani je iznosila 1,2 milijarde dolara.

Robna razmjena bila je gotovo deset puta veća nego je u 2000, dok su hrvatski gospodarstvenici za to vrijeme u Srbiju investirali oko 486 milijuna eura – kazao je predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich, ističući da su hrvatska ulaganja u Srbiju bila na drugom mjestu ukupnih hrvatskih ulaganja na inozemnim tržištima. Dobre su šanse da se takve investicije obostrano povećaju. Najave koje stižu u posljednje vrijeme bude optimizam i daju nadu u širenje investicija s obje strane, dodao je Fröhlich. On očekuje i uspostavu suradnje i razmjene iskustava u vezi s pristupanjem EU, čak i mogućnost zajedničkog korištenja pretpristupnih fondova.

Mali veliki igrači
Tajnik Udruženja ugostitelja i turizma Privredne komore Beograd Svetozar Krstić kazao je danas da im je želja da srpska privreda bude u funkciji podizanja regionalne suradnje i velikih regionalnih igrača, koji samo udruživanjem mogu prerasti mala tržišta obiju zemalja, uspješno se odhrvati krizi i biti nosioci regionalnog razvoja. Što Srbiju čeka u pristupnom procesu EU i zaštiti tržišnog natjecanja, gospodarstvenike je danas upoznala Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja i članica pregovaračkog tima EU.

Želite prijaviti greške?