Mora da je kuhar u Domu Svete Marte bio prilično loš, zaključit će
papinski kroničari iz činjenice da je ova konklava trajala manje od dva
dana. Kuhar je oduvijek bio siva eminencija izbora pape, a prema jednom
od nepisanih pravila hrana poslužena kardinalima trebala bi biti
neukusna kako bi ih to natjeralo da što prije odrade posao i izađu
"ispod ključa". Izgleda da ovaj put kardinalski meni tjestenina i
vino "frascati" iz vinograda iz okolice Rima nije bio na visini
te izbornicima nije preostalo drugo, nego s čežnjom prepričavati kako
se papinski kuhar Bartolomeo Scappi 1549. godine čak morao braniti od
optužaba da je izvrsnim kuhanjem produljio konklavu.
Kuhar šestorice papa
Scappi je bio omiljeni kuhar poglavara Katoličke crkve pripremao
je hranu za njih čak šest, a recepte je objavio i u nekoj vrsti
kuharice. Kardinale je 1549. godine oduševio sljedećim: rižu je skuhao
u bistroj juhi od piletine i pačetine, a zatim razdijelio na dva
dijela. Jedan je prebacio u zemljanu posudu (za moderno doba poslužit
će i aluminijska), posuo naribanim sirom, šećerom i cimetom (za nepca
iz 21. stoljeća preporučuje se smanjiti količinu šećera i cimeta) te na
vrh stavio malo maslaca. Na tu je smjesu razmazao mljevena pileća i
pačja prsa, zatim ponovo posuo sirom, šećerom i cimetom. Preko toga je
nanio drugi dio riže te sve zalio s malo rastopljena maslaca. Zatim je
jelo stavio u srednje zagrijanu pećnicu na pola sata.
No pravi gurmanski objed ne bi bio potpun bez "popratnih"
sadržaja pića i cigareta. Iako kardinali za glasovanja jedva da
međusobno razmijene koju riječ, kad se vrate u hospicij, ovaj put Dom
svete Marte, atmosfera se potpuno mijenja izbornici vode žestoke
rasprave, piju i puše.
Konjak i cigarete
Tako je tijekom konklave 1978. godine, kad je izabran Ivan Pavao I.,
kardinal Giuseppe Siri čuvao u svojoj sobi bocu konjaka, i to je, na
oduševljenje mnogih, priznao. Kardinal Roncalli, budući papa Ivan
XXIII., nervozu prije posljednjeg glasovanja, kad je postalo jasno da
će biti izabran, također je smirivao malim dozama konjaka. Papa Ivan
Pavao I. izbor je proslavio na zajedničkoj večeri s kardinalima, a
drugoga jutra, na pitanje kako je spavao, skrušeno je priznao da je
počinak bio loš jer su ga "morili nemiri, sumnje i šampanjac".
Cigareta u konklavi nikad nije bila grijeh. Kardinal Suenens prisjetio
se prve zajedničke večere s Ivanom Pavlom I. kad je neki američki
kardinal upitao smije li zapaliti. Papa mu je dopustio, no postavio je
uvjet. Dim cigarete nikako nije smio biti bijel.
Scappijeva patka u umaku
Očistite patku od viška masnoće te joj povežite batke i krila. Sve
sastojke dobro promiješajte u velikom loncu te uronite patku prsima
prema dolje u te sastojke, poklopite i pričekajte da provri. Potom sve
prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Povremeno oberite
masnoću koja ispliva na površinu sve dok pačetina posve ne omekša, za
što je potrebno od jednog i pol do dva sata. Posljednjih pola sata
maknite poklopac i patku okrenite na leđa tako da koža porumeni, a umak
s dododacima ugusti.
Razrezanu patku na pladanju ukrasite lukom, suhim višnjama, borovnicama
te prelijte umakom.
SASTOJCI
Patka od 2 kg
4 srednja luka
170 g suhih šljiva
85 g suhih višanja ili borovnica
225 g kuhane posne šunke
butelja jakog crnog vina
125 ml vinskog octa
2 jušne žlice smeđeg šećera, 1 jušna žlica kadulje
po 3/4 žličice drobljenog crnog papra, cimeta u prahu, klinčića,
muškatnog oraščića i đumbira