Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE Šest zagrebačkih liječnica napisalo kuharicu u kojoj je skriven ključ zdravlja i dugovječnosti

Hrana od koje postajemo barem deset godina mlađi

181612.jpg
import
23.09.2005.
u 10:35

Mozak je naše najveće blago. On je osobno računalo koje rukovodi svim zbivanjima u našem tijelu, ključ zdravog i uspješnog života i dugovječnosti tvrdi prof. dr. sc. Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju zagrebačke Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", koja je ovih dana, zajedno sa još pet liječnica s Klinike, objavila knjigu Mozak koji traje".

Deset godina mlađi
Iskustva u prevenciji od moždanih udara te poremećaja mozga i moždanih bolesti pokazala su da mozak, kao i srce, voli pravilnu i uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i životni optimizam. Nakon testa u kojem svatko može izračunati svoj stupanj ugroženosti od moždanog udara, "Mozak koji traje" nudi i 170 mediteranskih recepata hladnih predjela i salata, juha, toplih predjela i priloga, jela od mesa, ribe i plodova mora, deserta i napitaka te jela s vrlo malo soli - s precizno izračunatim kalorijama.

- Promjenom životnog stila sve promjenjive i uklonjive faktore rizika, poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, poremećaja u razgradnji masnoća, pušenja, alkoholizma..., možemo prevenirati ili držati pod kontrolom. Pravilnom prehranom možemo utjecati čak i na biološku starost i osjećati se desetak godina mlađe ili starije tvrdi prof. Demarin, objašnjavajući kako pravilna prehrana nije nova moda nego trajan životni pristup kako bismo što dulje uživali u kvalitetnom životu.

- Restriktivne dijete koje ne dopuštaju masnoće potpuno su pogrešne jer su membrane svih stanica, pogotovo moždanih, napravljene baš od masti. No, onda treba forsirati dobre nezasićene masne kiseline, koje štite krvne žile i omogućavaju bolju protočnost.

Osim u plavoj ribi, ima ih i u bijeloj (doduše, u nešto manjoj količini), svježem zelenom i ostalom povrću jarkih boja, maslinovu ulju, svježem voću, čaši vina, čak i pačjoj i guščjoj jetri... tvrdi ona.

Kockica čokolade
Rajčica je, dokazano je, puna antioksidansa, cimet regulira i masnoće i šećer u krvi te bi jedna žličica cimeta dnevno bila idealna u šalici kave ili čaja.

Ne smijemo zaboraviti ni vodu najmanje osam čaša dnevno kako bismo izbjegli bolesti vezane uz dehidraciju, zeleni čaj, koji pomaže pri održavanju zdravlja mozga, pa čak ni kockicu čokolade, ako sadrži najmanje 60 posto udjela kakaa, koja ima manje zasićenih masnoća i manje šećera, a blagotvorno djeluje na naš krvni tlak, srce, zglobove...

Želite prijaviti greške?