NAGLASAK

Hrvati protiv trećeg entiteta!

05.09.2007.
u 19:30

Prema izjavama bošnjačkih i srpskih političara te dijela predstavnika međunarodne zajednice u BiH, treći entitet sinonim je za hrvatski stav o federalizaciji zemlje i osnivanju hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini.

No, Hrvati su protiv trećeg entiteta?! Entitetska podjela zemlje je prošlost i upravo najmanje odgovara Hrvatima u BiH. Dapače, hrvatski zahtjev je jačanje državne razine, a ne daljnja razgradnja Bosne i Hercegovine kao domovine i Hrvata na tri fantomska entiteta. Zahtjev hrvatskih stranaka nešto je sasvim drugo i ide u pravcu pretvorbe BiH iz pseudofederacije u izvornu federaciju u kojoj bi jedna od federalnih jedinica bila većinska hrvatska federalna jedinica.

Netko će možda reći da je sve to isto: entitet, republika, federalna jedinica. Naravno, nije riječ samo o semantičkoj razlici. Hrvatske stranke u BiH zagovaraju da buduće federalne jedinice ne budu nikakve mini državice kao što to danas pokušava biti RS. Hrvatski zahtjev ide u pravcu smanjenja mjerodavnosti današnjih entiteta, budućih federalnih jedinica, s diskontinuitetom teritorija kako bi se spriječili separatistički pokušaji cijepanja države, ali i kako bi se osigurali mehanizmi zaštite od unitarističke politike.

Toliko mrski treći entitet ogadio se i samim Hrvatima, a sinonim treći entitet čini se rabe oni koji žele omalovažiti legitimne zahtjeve Hrvata. Dakle, treba jasno reći Hrvati su protiv trećeg entiteta!

Želite prijaviti greške?