Otpor blokadi Srbije

EK protiv članice Hrvatske, u korist kandidatkinje Srbije

Orešković Vučić
Foto: Pixsell
14.04.2016.
u 10:38

Srpski zakon koji je sporan Zagrebu nije sporan Bruxellesu

Protivljenje hrvatskom zahtjevu o promjeni spornog srpskog zakona o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine, koje je dosad iz Europske komisije upućivano službenom Zagrebu neslužbeno i u usmenim kontaktima, pretočene su u dokument u kojem Komisija, isprovocirana hrvatskim pokušajem blokade Srbije u otvaranju pregovaračkog poglavlja 23, i napismeno iznosi protivljenje stavu Hrvatske i slaže se sa stavom Srbije da srpski zakon nije sporan niti zahtjeva promjenu.

Problem riješiti bilateralno

Prema “non-paper” dokumentu Europske komisije, do kojeg je došao Jutarnji list, srpski zakon koji Hrvatska smatra spornim ne krši suverenitet Hrvatske i Slovenije, kao što tvrdi službeni Zagreb u svojim prigovorima, niti se miješa u unutarnja pitanja tih dviju članica EU. Na hrvatski argument da je srpski zakon sporan jer umjesto klasične univerzalne jurisdikcije uvodi hibridnu regionalnu jurisdikciju, što hrvatski stručnjaci smatraju slučajem bez presedana u poredbenom pravu, Komisija hladno odgovara da čak i kad bi Srbija izbacila regionalnu (nad područjem bivše SFRJ) i ostavila klasičnu univerzalnu jurisdikciju to u praksi ne bi ništa promijenilo jer bi Beograd i dalje mogao suditi za ratne zločine stranim državljanima.

Stoga Europska komisija zauzima stav da Hrvatska, ako ima problem s primjenom tog srpskog zakona, treba to pitanje riješiti bilateralno, kroz suradnju sa Srbijom, a ne kroz pregovore Srbije s EU. Takvo tumačenje Komisije, da je riječ o bilateralnoj stvari, a ne o nečemu iza čega stoji čitava EU, sužava prostor za hrvatske argumente jer Hrvatska ima saborsku deklaraciju u kojoj se politički obvezala da bilateralne probleme neće postavljati kao prepreku susjednim državama na njihovu putu u EU.

Ustrajat će na zahtjevima

Ipak, hrvatski diplomati upućeni u ovaj spor i jučer su, bez obzira na pismo Komisije, ostali nepokolebani, ponavljajući da će se do kraja boriti za uvrštenje triju hrvatskih zahtjeva među mjerila koja Srbija treba ispuniti u sredini pregovaranja o poglavlju 23. Naime, sada, prije odluke o otvaranju poglavlja, EU treba definirati svoje zajedničko pregovaračko stajalište i mjerila za “poluvrijeme” poglavlja, a Hrvatska i dalje inzistira na tome da među ta mjerila treba ući i promjena srpskog zakona o jurisdikciji za ratne zločine. To će biti još teže nakon Komisijinog dokumenta jer su mnoge zemlje članice sklone potpuno podržati argumentaciju Komisije o ovom srpskom zakonu.

>> Hrvatska i Srbija – svađa za potrebe domaće scene

>> Zašto zapadni svijet dvoji o nadležnosti Srbije  za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a slučaj Ukrajinke Savchenko jednoglasno osuđuje?

>>Ratovi u Jugoslaviji nisu bili 'građanski': neki argumenti u vezi blokade Srbije

>> Beogradsko izjednačavanje Šešelja i Gotovine razlog je za blokadu poglavlja 23

Komentara 398

Avatar Abcda
Abcda
10:44 14.04.2016.

....do kojeg je došao Jutarnji list, ..... hahahaha

JO
jorgen
10:54 14.04.2016.

Zanimljivo da EK nije isto 'savjetovala' Italiji - bilateralno riješiti pitanje morskog pojasa, nego je ostavljeno da nas ucjenjuju i dobiju što žele. Dvostruka mjerila ? Ma ne. To vam se samo čini.

DU
Deleted user
10:49 14.04.2016.

Dakle kada ti maceha EU veli da je neki problem bilateralan, moze moliti ovog preko do sudnjeg dana da se dogovorite. Bas me zanima da li ista logika vrijedi i za GB, Njem, Fra i ostale "bitne" zemlje! ... najvaznijenije da smo jednaki u EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije