Novi ‘treći put’?

HNS se želi pozicionirati na političkom centru i uza sebe imati HSLS, IDS, HRID...

Vrdoljak Miletić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
24.02.2016.
u 21:02

Kada bi HNS-u plan uspio, zajedno s partnerima imali bi oko 20 saborskih mandata, što je fenomenalna pozicija za trgovanje

Kakva će biti politička budućnost HNS-a nakon unutarstranačkih izbora, pitanje je koje zaokuplja aktualno vodstvo narodnjaka već neko vrijeme. Odvajanje od SDP-a i formiranje u jaku stranku centra proces je koji dio HNS-a zaziva.

U tom se smislu sve češće od ključnih HNS-ovaca mogu čuti i izjave kako HNS mora biti oslonac onim građanima koji žele građansku i sekularnu Hrvatsku.

Zajedno u Europarlamentu

U atmosferi sve većih podjela u društvu takva opcija “u sredini”, drže, ima smisla. Naši izvori u HNS-u, s kojima smo razgovarali, vjeruju da bi mogli na svoju stranu pridobiti i stranke poput HSLS-a, ali i IDS-a koje su kao i HNS članice Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE). Ali i neke pojedince u Saboru. – Mi prvo moramo vidjeti gdje bi to HNS trebao biti 2020. godine. Napraviti jasnu strategiju, političku platformu, a svi koji budu htjeli stati iza naše platforme imat će otvorena vrata – kaže nam jedan visokopozicionirani HNS-ovac.

Da takvo okupljanje može imati smisla, drži i politički analitičar Žarko Puhovski, pogotovo ako u SDP-u i HDZ-u na unutarstranačkim izborima pobijede Zoran Milanović i Tomislav Karamarko s kojima će se podjele nastaviti, a strankama poput HNS-a trebat će nešto između.

Plan ili fantazija?

Kada bi plan uspio, HNS i potencijalni partneri imali bi oko dvadeset saborskih mandata, što je, napominje Žarko Puhovski, odlična pozicija za trgovanje.

– Plan trenutačno djeluje kao fantazija. Ali s još većim zaoštravanjem ideološke borbe i neki mostovci i HSLS i IDS... počet će se pitati “gdje sam tu ja”. Dobar je primjer HSLS. Iako su dio vladajuće koalicije, zauzvrat nisu dobili ništa, osim što su ušli u Sabor, a od liberalnog više nemaju ni “l”. Pa je pitanje koliko će dugo još pristajati gutati, a da doslovce ne nestanu – kaže Puhovski. Plan se, dodaje, ne može realizirati preko noći, a lako je moguće i da propadne prije nego i ozbiljno započne. Jesen drži najrealnijom opcijom za realizaciju ove ideje. U IDS-u neslužbeno kažu da su načuli za takve ideje HNS-a, no nitko ih, kažu, još nije pozvao na razgovor.

– Ključno je pitanje s kime bi takva opcija dalje pregovarala. Jesu li to lijevi ili desni jer nama to nije svejedno. Može se razgovarati, ali to nije odluka za jednog čovjeka, već Sabor stranke – kaže nam naš izvor iz IDS-a.  

>>Vodstvo HNS-a za novog šefa želi Vrdoljaka

>>Štromar: S ovakvim HDZ-om nećemo u koaliciju

Komentara 31

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:17 24.02.2016.

HNS, Hrvatska nepotrebna stranka da izađe sama na izbore nebi prešla prag koliko su jadni..

LU
Lujo123
21:15 24.02.2016.

Kaj je to HNS?! Ko je to neki puhovski?

NA
NaDiMaK_
21:09 24.02.2016.

HNS mijenja svjetonazore ko čarape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije