Poljoprivreda

Hrvatska od EK traži saniranje posljedica sankcija Rusiji

Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.08.2014.
u 15:50

"Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu"

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede na današnjem sastanku u Bruxellesu zatražili su od Europske komisije da pripremi mjere kojim će se sanirati posljedice zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

"Predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH sudjelovali su danas u Bruxellesu na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee) na kojem su stručnjaci svih država članica EU analizirali negativne učinke uvođenja zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju", piše u priopćenju Ministarstva. Hrvatska prije svega traži da Europska komisija izradi mjere za saniranje posljedica u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, ali i u ostalim sektorima.

Izravna šteta za hrvatske izvoznike

U priopćenju se naglašava da hrvatski izvoznici trpe izravnu štetu zbog odluke o zabrani izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju. "Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu koja će dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu Europske unije, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena", stoji u priopćenju. Zaključci s današnjeg sastanka poljoprivrednih stručnjaka početkom rujna će biti upućeni prema Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom i na Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem će se raspraviti.

"Ministarstvo poljoprivrede RH i dalje će biti u kontaktu s tvrtkama koje su pogođene ovom zabranom, a nakon današnjeg sastanka planira se i održavanje sjednice Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog zabrane izvoza, prije svega mogući pritisci trgovaca prema proizvođačima za snižavanjem cijena ili problemi koji se očekuju u sektoru voća, obzirom na sezonski karakter ovih proizvoda i nemogućnost dugotrajnijeg čuvanja", zaključuju iz Ministarstva na čijem čelu se nalazi Tihomir Jakovina.

>>'Kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu'

>>Srbija će spriječiti izvoz robe iz zemalja EU u Rusiju preko Srbije

Komentara 11

AN
ANM
18:14 14.08.2014.

Izvoz u Rusiju? To je zanemariva šteta , naspram štete koju je ova vlada sa predcednikom napravila do sada i ne samo poljoprivredi!!

AJ
ajmo
16:49 14.08.2014.

E ovaj lik je poseban slučaj a trenutno ne nalazim rijeći za njegovo stanje psihe . Jel itko provjerio jel čovjek pohađao školu po posebnom programu.?

NV
novo vriijeme
10:28 15.08.2014.

Vesna Pusićje bila prva koja je i prije EC držala govore u EU komisijama u Belgiji a sada trpimo štetu. Kako štetu trpe sve zemlje EU članice moguće je da će svatko sanirati vlastitu ali daj bože da sam u krivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije