premijerova presica

Zoran Milanović: Neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da sve šalju prema Hrvatskoj

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.09.2015.
u 12:38

– Jednostavno je rješenje za problem. Neka osnuju kampove ili neka šalju ljude prema Horgošu. To ne rade jer imaju dogovor s Mađarskom – kazao je Milanović

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prije sjednice Vlade u Banskim dvorima govorio je o situaciji na granici sa Srbijom.

– Najavio sam jučer u Bruxellesu da ćemo otvoriti granicu pa ćemo je opet zatvoriti ako Srbija ne bude surađivala oko distribucije migranata. Srbija migrante organizirano prebacuje. Prije dva dana to je bilo 9 tisuća ljudi. Previše, ako želimo funkcionirati kao u posljednjih osam dana, odnosno organizirano. Da budu mirni migranti i naši građani – kazao je Milanović i dodao da je devet tisuća poslanih migranata "u organizaciji Srbije" previše za Hrvatsku. – Jednostavno je rješenje za problem. Neka osnuju kampove ili neka šalju ljude prema Horgošu. To ne rade jer imaju dogovor s Mađarskom – kazao je Milanović o razlozima zbog kojih se Srbija ozbiljnije ne pozabavi problemom izbjeglica.

"Blokada granice nije bila diskriminacijska"

– Blokada granice, koju smo uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda, nije bila diskriminacijska. Nije bila protiv srpskih kamiona nego i protiv hrvatskih kamiona – kazao je Milanović.

– U ponoć beogradska vlada donosi paket mjera koje su, što da kažem... To nije bio dogovor s EU, diskriminacija isključivo prema hrvatskim kamionima i robi. Ne mogu dopustiti da ono što može kontrolirati Srbija potpuno izbjegne kontroli i da se u Hrvatsku prebaci preveliki broj izbjeglica – kazao je Milanović te dodao da Srbija pušta izbjeglice kroz državu te ih na sjeveru organiziraju i šalju prema Hrvatskoj. – Rekao sam: šaljite ih na Horgoš ili ih zadržite u Srbiji. Ali to zahtjeva organizaciju – kazao je Milanović te kritizirao Vladu Srbije da ne kontroliraju situaciju s izbjeglicama.

"Piljenje grane na kojoj sjediš"

– Ovo što se događa sa Srbijom jest na štetu Srbije. Meni je to žao. Ovo je piljenje grane na kojoj sjediš. Naša poduzeća u Srbiji su srbijanska poduzeća – kazao je Milanović te dodao da će Srbija, pokuša li naštetiti tim poduzećima, u biti naštetiti sebi.

– Srbijanska država ne radi ništa osim što ih (izbjeglice) na samom kraju upućuju prema Hrvatskoj – kazao je Milanović te dodaje da iako je Hrvatska najavila da će otvoriti granicu, Srbija je u ponoć zabranila "europskim kamionima ulaz". – Ako ću u svojoj državi raditi red i pomagati sebi i i za sebe, onda moram dobiti pomoć i iz Srbije. A njihov premijer nije radio ništa – kazao je Milanović te dodao da neće "dopustiti da se od nas rade bedaci i da se svi šalju prema Hrvatskoj".

"Beograd i Budimpešta igraju u tandemu"

– Bit je priče da se Hrvatsku rastereti i da možemo funkcionirati kao dosad. 40 tisuća ljudi je dosad prošlo kroz Hrvatsku. Beograd i Budimpešta igraju u tandemu i mislim da su u ovom trenutku potpuno usamljeni – rekao je Milanović o potpori Srbiji i Mađarskoj u EU te se osvrnuo i na naslovnice srpskih novina u kojima ga se vrijeđa na najprizemniji mogući način.  – Mogu u Srbiji  objavljivati što god hoće po naslovnicama. Dio medija vjeruje apsolutno svemu što čuju od vlasti, znate da to nije dobro, u Hrvatskoj to nije tako – kazao je Milanović.

– Mi nismo napali Srbiju da nam šalje protupravno imigrante. Ali moramo zaštititi svoje interese. Zadnja su mjera samo vozila s registracijama, a ne građani. Trenutačno je granica zatvorena. No, promet ide i okolo, preko BiH i Mađarske. Ne vjerujete nikome tko kaže da će zbog ovoga propasti, možda jedino netko tko ima svadbu. Naš je prioritet trenutačno zaštita hrvatske sigurnosti od nezgodne situacije. Imamo opoziciju i HDZ koji poziva na blokadu granica i bedem ljubavi i lanca probijanca na granici. Bombardiraju nas cijelim nizom ludih i destruktivnih ideja. Motivi za to su nered. Jako su dobro spareni s kolegama u Budimpešti. Zašto Mađarska gradi zid? Orban kaže da je to zato što bi u protivnom Austrija napravila zid. To nije istina. Dio te igre Hrvatska neće biti. Hrvatska je zapad – rekao je Milanović.

"Ne želimo 50 logora na granici"

– Od Srbije tražimo samo da ne šalju ljude u takvim brojkama u Hrvatsku. Sve što vaš premijer treba napraviti jest da zaustavi ovako intenzivan tok imigranata. Ne želimo 50 logora na granici – poručio je Srbima Milanović te dodao da, za razliku od Srbije, mi imigrante u Hrvatskoj "ne šaljemo kroz kukuruz, već na granične prijelaze".

Na pitanje treba li zbog izbjegličke krize i situacije sa Srbijom odgoditi raspuštanje Sabora, Milanović je bio jasan: Hrvatska funkcionira jako dobro, ovo nije rat. Treba raspustiti Sabor i ići na izbore.

"Bilo je i kamiona sa šahovnicom"

– Situacija se Srbijom se može riješiti danas. Mi smo djelovali u trenutku u kojem nas je njihovo propuštanje počelo ugrožavati. I to ne prema srpskim kamionima nego prema svim kamionima, tamo ih je bilo i sa šahovnicama – kazao je Milanović.

– Prekjučer sam inicirao razgovor s Vučićem. Preko veleposlanstva sam poslao poruku Vučiću da se javi – kazao je Milanović i dodao da nije realno vraćanje izbjeglica u Srbiju. – Granice su i dalje otvorene prema sjeveru jer Njemačka i Austrija primaju. Slovenija nije ni koridor – kazao je Milanović. 

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Ostojić: Bajakovo ostaje zatvoreno za vozila sa srpskim tablicama dok izbjeglice ne krenu preko Horgoša

Komentara 561

NN
nije_nam_lako
10:35 24.09.2015.

kakve izjave vise moze dati...usosio nas je do jaja

KN
knjizevnik19
10:33 24.09.2015.

Pobjegao je iz Hrvatske u jeku rata pa se sada pravi domoljub i patriot. Ne trebaju nam takvi ljudi.

KN
knjizevnik19
10:34 24.09.2015.

Svijet nam se smije kako imamo nesposobnu Vladu i premijera. Odlazite vec jednom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije