Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće predizborni savez

Milanović prijeti Holy da će joj SDP uzeti birače

30.12.2014., Zagreb - Saborska zastupnica i predsjednica ORaH-a, Mirela Holy.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
20.01.2015.
u 11:19

Mirela Holy uzvraća predsjedniku SDP-a da će mu se zbog takvih stajališta i politike koju vodi dogoditi upravo suprotno

Krajem prošlog tjedna Zoran Milanović ponudio je Mireli Holy predizbornu koaliciju SDP-a s njenim ORaH-om. Holy je to glatko odbila što je, kako tvrde dobro upućeni izvori, kod Milanovića izazvalo val negativnih reakcija.

Milanović na tri fronte

Navodno je Holy poručio da će zažaliti zbog takve odluke jer će SDP na parlamentarnim izborima uzeti glasove s kojima računa i to će biti put u odlazak njezine stranke s političke scene. Holy pak, prenosi nam izvor koji joj je vrlo blizak, nije ostala dužna i odgovorila je Milanoviću da će mu se zbog takvih stajališta i politike koju vodi dogoditi upravo suprotno.

Premda su u SDP-u škrti s informacijama o unutarstranačkim odnosima, planovima i aktivnostima za iduće parlamentarne izbore, evidentno je kako su u SDP-u sve aktivniji u potrazi za koalicijskim partnerima i sklapanjem političkih saveza. U tom kontekstu valja promatrati i nastojanja da se zamjenicu gradonačelnika Zagreba Sandru Švaljek, koja vodi grad otkad je gradonačelnik Milan Bandić zbog kaznenog postupka pod suspenzijom, pridobije na usku suradnju sa SDP-om.

Dio političara iz samog vrha Milanovićeve stranke uvjeren je da uz suradnju s Holy, podršku Švaljek u Zagrebu te koaliranjem s Laburistima kao i dosadašnjim partnerima iz Kukuriku koalicije imaju šanse na parlamentarnim izborima koji će se održati krajem godine.

Milanović je trenutačno u situaciji da se bori na tri fronte. Jedna je vođenje Vlade u uvjetima teške krize iz koje se ne nazire izlaz. Budući da će građanima na izborima presudne biti gospodarske teme, Vlada bi morala zapeti više nego ikada želi li polučiti ikakav rezultat na idućim izborima. Drugo je što su stranke s kojima je u vladajućoj koaliciji još više nego SDP izgubile podršku birača pa mora tražiti nove partnere. Treća Milanovićeva fronta tiče se samog SDP-a u kojem mu čelna pozicija već dugo nije čvrsta. Nezadovoljnici njegovim načinom vođenja stranke i Vlade dodatno su frustrirani činjenicom da je njihov kandidat Ivo Josipović izgubio izbore i pitaju se treba li čekati parlamentarne izbore da se potegne pitanje odgovornosti predsjednika stranke.

Nije sve tako očito...

Premda Milanovićeva borba izgleda uzaludna, politički analitičar Žarko Puhovski na trenutačnu situaciju gleda iz malo drukčijeg kuta. – Čini se očitim da HDZ dobiva, a SDP gubi izbore, ali nije očito da HDZ dobiva vlast, a da je SDP gubi – kaže Puhovski. Dodaje da sa svim koalicijskim partnerima koje je okupio, HDZ bez HDSSB-a i dalje ne može formirati vlast, a pitanje je kako će ta stranka reagirati nakon puštanja Branimira Glavaša na slobodu. HDZ-u je dodatni problem što nakon Vukovara ne može računati na manjine.

>> Holy: Kolinda mora shvatiti da je izabrana za predsjednicu Hrvatske, a ne HDZ-a

Komentara 56

ĆA
ćaćaća
11:23 20.01.2015.

fingirna prepucavanja s ciljem povratka birača koje je uzeo živi zid..jer glas za holy je glas za sdp..

MA
marelica
11:23 20.01.2015.

Novinari moraju ispuniti kvotu: 4-7 članaka dnevno o Holy!

IS
istina00
11:25 20.01.2015.

holly nije luda ulaziti u bilo kakve koalicije s milanovićem jer je svjesna da bi je lijevi birači za to kaznili! poanta je da nju podržavaju dosadašnji birači SDP-a koji su nezadovoljni milanovićem i zato podržavaju drugu lijevu opciju tj.Holly i kad bi ona ušla u koaliciju sa SDP-om ti birači bi glasali za nekog trećeg, a ne više za koaliciju SDP/holly! SDP s milanovićem na čelu postaje sve osamljeniji i prijeti najgori izborni poraz unazad 20 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije