odbijen prijedlog

Odbor za ratne veterane od Ministarstva branitelja traži analizu stanja prava branitelja

Branitejli iz Savske
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.04.2015.
u 13:08

- Svi smo bili za jedinstveni zakon i jedno ministarstvo, a ne da se braniteljima bavi šest ministarstava, osam agencija i da na kraju moramo preko nekog svog rješavati probleme – komentirao je vanjski član odbora Ilija Vučemilović

Saborski odbor za ratne veterane odbio je sa tri glasa protiv, tri za i dva suzdržana prijedlog zaključka o načinu reguliranja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji su predložila 54 zastupnika na inicijativu branitelja koji prosvjeduju u Savskoj, a na isti je zaključak ranije i Vlada dala negativno mišljenje.

Zaključkom se, podsjetimo, između ostalog traži rasprava o jedinstvenom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja kao i njegovo dizanje na ustavnu razinu, a protiv njega je bio i Franko Vidović, jedini SDP-ovac koji je ranije potpisao ovaj prijedlog zakona.

Pojasnio je da danas glasuje protiv jer je inicijativu potpisao vjerujući kako je potrebna rasprava o pravima braniteljima, no nikako se ne slaže sa dizanjem zakona na ustavnu razinu, već vjeruje da bi zakon trebao biti organski. Budući je Vlada odbijajući ovaj prijedlog zaključka napisala da to radi jer nema potrebne analize stanja, Odbor je na prijedlog Vidovića jednoglasno donio zaključak kojim se Ministarstvu branitelja predlaže da napravi analizu stanja prava branitelja, s posebnim naglaskom na prava koja su izdvojena pod neka druga ministarstva, odnosno u neke druge zakone.

- Svi smo bili za jedinstveni zakon i jedno ministarstvo, a ne da se braniteljima bavi šest ministarstava, osam agencija i da na kraju moramo preko nekog svog rješavati probleme – komentirao je vanjski član odbora Ilija Vučemilović koji je ocijenio da je očito da nema političke volje za rješenjem ovog problema.

Odbor je većinom glasova podržao i konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a branitelji su prigovorili i kako bi trebalo napraviti registar agresora kako ne bi slučajno i oni ostvarivali neka prava iz ovog zakona. Vladajući su bili protiv takvog prijedloga jer vjeruju da nema potrebe za "novim popisivanjem građana".

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ kazala je da je teško procjenjivati broj žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i koliko će "koštati" zakon o njihovim pravima, pa je za ovu godinu osigurano dva milijuna kuna. Prema ovom zakonu, žrtve seksualnog nasilja će moći ostvariti prava na zdravstvenu, pravnu psihosocijalnu pomoć, medicinsku rehabilitaciju, ali i novčanu naknadu u jednokratnom iznosu od sto tisuća kuna ili u povećanom od 150 tisuća kuna. Uz to, imaju pravo i na mjesečnu naknadu u visini 73 posto proračunske osnovice koja sada iznosi 2.427 kuna, a svi troškovi padaju na državni proračun.

HDZ-ovci su bili suzdržani kod zakona uz objašnjenje da jesu za obeštećenje žrtava, ali im smetaju pojedini termini i definicije, poput naziva zakona u kojem traže da se umjesto pojma Domovinski koristi agresija na Hrvatsku.

- Domovinski rat nije puka terminologija koja se može trpati na svako mjesto, agresija je prihvatljiv termin – upozorio je HDZ-ov Zvonko Milas. SDP-ov Franko Vidović je pak naglasio kako je dobro što u zakonu stoji da status žrtve ne može dobiti osoba koja je bila pripadnik, pomagač ili suradnik neprijateljske vojske.

- To je dobro rješenje, bilo bi loše da se status prizna nekome tko je sudjelovao u rušenju ustavno-pravnog poretka Hrvatske – primijetio je Vidović, a predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Domovinskog rata Đuro Glogoški ga je pitao "tko jamči da se to neće dogoditi kad nema registra tih ljudi".

Odbor je jednoglasno donio zaključak kojim se predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović predlaže da primi suprugu hrvatskog branitelja Veljka Marića koji zatvorsku kaznu odslužuje u Srbiji te vidi kako u o okviru svojih ovlasti može pomoći da se Marića vrati u Hrvatsku.

Odlučeno je i da se SDP-ovog Zdravka Ronka imenuje u Upravno vijeće Fonda hrvatskih branitelja.

>>Đuro Glogoški i službeno pozvao Zorana Milanovića na okrugli stol

>>Branitelji u spotu objasnili zašto prosvjeduju u Savskoj 66

Komentara 6

Avatar dosadni
dosadni
13:24 24.04.2015.

kaka sad odbor? pa koliko tu uhljeba i parazita ima ?

AR
aristip
15:28 24.04.2015.

Uopće nije bitno dali su prava branitelja u jednom ili više zakona neko dali ih branitelji mogu ostvariti ili ne. Npr. branitelji po zakonu imaju prednost pri zapošljavanju u državnu upravu, agencije i javna poduzeća a koliko se njih zaposlilo u neku agenciju ili HEP - otkada su ovi na vlasti vjerojatno nekoliko puta manje nego ranijih godina ? To što oni zakonski imaju prava ali ih ne mogu ostvariti zbog stranačkih uhljeba to je pravi problem branitelja (bar onih koji nisu u mirovini i željeli bi raditi). Hajde ministre reci koliko je prošle godine branitelja zaposleno !

BA
bajo2
16:30 24.04.2015.

he he TnT na okupu u magnusovom bunkeru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije