Odlična godina

Novi rekordi u hrvatskom turizmu! Ovo je TOP 5 destinacija

plaža
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
07.09.2015.
u 12:55

– Kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja – kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja te mi je izuzetno drago što se trend rasta turističkog prometa uspješno nastavio. Tako u rujnu, od kojeg također puno očekujemo, ulazimo dodatno ohrabreni dobrim rezultatima ostvarenima u kolovozu – kazao je ministar turizma Darko Lorencin na predstavljanju turističkih rezultata u Bolu na Braču.

Prema podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Zagrebu u kolovozu se odmaralo 3,9 milijuna turista, što je 5,5 posto više nego u istom mjesecu 2014. Ostvarili su 26,09 milijuna noćenja, 4,7 posto više nego prije godinu dana.

Porast u svom jadranskim županijama i Zagrebu

"Strani su turisti ostvarili 3 milijuna i 655 tisuća dolazaka, što predstavlja porast od 5,5 posto te 24 milijuna i 167 tisuća noćenja, što predstavlja rast od 4,6 posto. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima i noćenjima od 5,8 posto", izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Porast su u kolovozu zabilježile sve jadranske županije, kao i Zagreb. Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Italije, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Nizozemske te Francuske.

U prvih osam mjeseci 8 posto više dolazaka i 6,5 posto više noćenja

"Od siječnja do kolovoza u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 11 milijuna i 518 tisuća gostiju, koji su ostvarili 66 milijuna noćenja, što je porast od 8 posto u dolascima i 6,5 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014.", izvijestili su iz Ministarstva te dodali da pet najjačih tržišta po udjelu u noćenjima su bila Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, Češka, Poljska, Slovačka, Nizozemska, Mađarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

– Najave za nastavak sezone su dobre, a dodatno veseli činjenica da rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone. Upravo je taj trend jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je produljenje turističke sezone – izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Najboljih pet destinacija u kolovozu po noćenjima bile su Rovinj (1.024.647 noćenja), Poreč (891.075), Medulin (878.158), Umag (743.470), Dubrovnik (660.732). Rovinj ima i najviše noćenja u prvih osam mjeseci (2.731.128), a slijede ga Poreč (2.468.063), Dubrovnik (2.320.529), Medulin (2.069.088) i Umag (1.922.516).

U srpnju 13 posto više dolazaka i 10,7 posto više noćenja

Dok se ministar Lorencin pohvalio rezultatima za kolovoz, Državni zavod za statistiku objavio je turističke brojke za srpanj. Njihovi podaci pokazuju da je Hrvatska u tom mjesecu ostvarila 13 posto više dolazaka i 10,7 posto više noćenja turista u odnosu na srpanj 2014. godine.

U srpnju je ostvareno ukupno 3.328.448 dolazaka i 20.373.298 noćenja, od čega su 6,1 posto ostvarili domaći, a 93,9 posto strani turisti. "U srpnju 2015. noćenja domaćih turista više je za 15,1%, a noćenja stranih turista za 10,4% u odnosu na srpanj 2014.", izvijestio je DSZ. Najviše je stranih turista u srpnju došlo iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Domaći turisti najviše su noćenja ostvarili u Crikvenici, Malom Lošinju, Šibeniku, Vodicama, Biogradu na Moru, Zadru, Svetom Filipu i Jakovu, Gradu Zagrebu, Novalji, Puli i Rabu, što iznosi 34,4% od ukupno ostvarenih noćenja domaćih turista. Strani turisti najviše su noćenja ostvarili u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Malom Lošinju, Novalji, Umagu, Tar-Vabrigi i Funtani, što je 25,4% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista, izvijestio je DSZ.

>>Lorencin: Za Večernjakovu nagradu mogu reći 'Izvrsno da to ne moramo raditi mi!'

Komentara 39

CE
cenzura
13:08 07.09.2015.

Porast dolazaka, porast noćenja..... blablabla...... Mene zanima kolko su ti gosti potrošili i koliko je država uphidovala od turizma!!

ST
strsljen2013
14:40 07.09.2015.

Opet rekordi dolazaka, noćenja, stranaca itd, itd. Kad se bude podvuklo i napravila računica bitćemo opet u minusu i tako svake godine. Ili nevalja brojanje ili nevalja izračun, "ne bih rekao da nevaljaju" oni koji broje i računaju.

Avatar nekakav
nekakav
12:55 07.09.2015.

ne vidim ja to nigdje, taj silni turistički bum. niti u dućanima, niti u kafićima, restoranima. i dalje dvoje ostarjelih nijemaca sjedi uz jednu malu pizzu i dvije čaše 'hladne' vode, rijetko koji sa pivom. i dalje vidimo da talijaniani troše više od čeha, koji pak troše manje od slovenaca, a koji generalno troše manje od srba. kojih pak je jako malo. dođu u stojadinu, staroj ford fiesti, al naprave ceh u restoranu od 900 kuna. nijemac za tjedan dana ne ostavi 900 kuna u restoranu. o kakvoj to industriji pričate?! ona je prolazna stavka kod nas. znate li možda o nekom turističkom gigantu, koji je u prvih 500 po prometu, zaradi posebice? nema ih baš nešto. obična metalska industrija varaždin ima veći promet nego naši hoteli, najrazvikaniji. o kakvom to vi turizmu, državo moja, tu pričate? k nama dolazi njemačka gerijatrija, talijanske sobarice sa svojim muževima šoferima. čehi, poljaci, mađari ,e to su već mali privatnici, koji i troše. česima ste gledali u gepeke, dal voze paštete. pa što niste nijemcima zavirili ,da vidite da i oni voze salame, peciva, paštete..?! a što onda ne udarite po našima, koji na zimovanje voze lonce sarmi?! :) turizam, popratna, a nikako ne glavna djelatnost u zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije