Kratko radno vrijeme restorana, slaba infrastruktura, loša usluga, premalo sadržaja - samo su neke od "dijagnoza problema" čitatelja u VL Inicijativi u kojoj smo vas pitali "Kako poboljšati hrvatski turizam da ne ovisimo samo o lijepom vremenu", kojega ove godine i nije bilo previše.
Sve Vlade i vlasti dosad uvjeravale su da će produžiti turističku sezonu, no ni ova sadašnja se nije previše pomakla s mjesta te još uvijek uglavnom ovisimo o dva prava ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu. "Kako to da na čitavoj obali usred sezone nema restorana koji rade cijelu noć", pita se komentator markomario te navodi primjer Beča gdje cijelu "godinu ima restorana koji rade cijelu noć i to svih sedam dana u tjednu".
Nesposobna vlast i spora birokracija
Mnogi komentatori kao glavni problem za nedostatak procvata našeg turizma smatraju nesposobnu vlast i sporu birokraciju. "Zemlju nam i turizam vode nesposobni ljudi. To napokon treba shvatiti i sve dok je tako neće biti pomaka. Nema vizije, nema strategije, samo stihija", kaže komentator George Bailey, dok davorradman smatra da se u turizmu mora početi raditi planski i "smanjiti birokraciju", a dodaje i da bi za produljenje sezone više trebali ulagati u dentalni, gastro i sportski turizam. "Nema napretka dok je politike koja gura svoje uhljebljenike i gleda svoj profit", zaključuje luka_37
Komentator nikola1532 kaže da nam treba više tematskih parkova s povijesnim i filmskim motivima, zanimljiviji muzeji, uređenije staze, tečajevi letenja, nautike i ronjenja, a slaže se i da bi bilo dobro uložiti u zdravstveni turizam. U vašim komentarima bilo je i kontroverznijih prijedloga pa je tako Garson napisao da je šteta što kod nas nema "porok turizma". "Nema porok turizma, barova, diskoteka, cocktail barova, pils barova, kockarnica svjetskog tipa, javnih kuca, swinger klubova. Sve je to u jednoj EU moguće imati. Što je za naše porok, to je za zapad novac", napisao je Garson.
U nastavku pročitajte najzanimljivije komentare naših čitatelja:
markomario
Kako to da na čitavoj obali usred sezone nema restorana koji rade cijelu noć. U Beču čitavu godinu ima restorana koji rade cijelu noć i to svaki dan u tjednu. Toga nema kod nas. Sve se rano zatvara. Klubova nema puno jer se vlasnicima ne da prekvalificirati iz kafića u noćni bar jer su im opet birokracija i porezi velika prepreka. Da se uklone te prepreke većina kafića bi ljeti postala noćni barovi.
Na primjer, Aspen u Americi je elitna destinacija. Tamo gdje je elita tu su i skupe stvari. Aspen je relativno malo mjesto, centar veličine Baške na Krku, ali tu su Gucci, Chanel, Dior na sva tri ugla samo jedne zgrade. Na četvrtom uglu iste zgrade je skupi restoran. Ali kad su kod nas suvenirnice najveći doseg, na primjer, u elitnom Dubrovniku.
Superhero
Poslovno idem često u Milano i par vikenda sam otišao do Langhe, koje se nalazi između Torina i Milana. Tu prije 50 godina nije bilo ništa, a sada je postalo "UNESCO site" samo zato što su ogromnu količinu novca uložili u vina i eno-gastronomiju. Najveća koncentracija Michelin restorana u Italiji je tamo. A sva njihova najbolja crna vina (Barolo, Barbaresco itd) su iz te regije. Ljudi tamo iz čitavog svijeta dolaze samo jesti i piti. Pa mi u Istri imamo iste tartufe, ako ne bolje od njihovih, isto tako odličnu hranu i vino, ali ipak nije dovoljno.
Ako se usporedimo sa Grčkom koja je gospodarski slična nama, oni su mnogo bolje povezani za svijetom. Iz Atene ima letova za svugdje. Kod nas je Dubrovnik najvažniji aerodrom koji bukvalno ima 10 letova dnevno. Onda trebamo shvatiti da mi imamo samo ljetni turizam jer, na razliku od Italije i ostalih zemalja, nemamo Firencu, Veneciju, Rim, Barcelonu, Pariz... Nemamo gradova gdje ljudi dolaze da vide muzeje, kazališta, da idu u kupovinu. Treba ulagati u ono gdje smo dobri i imamo potencijal: Eno-gastronomija (pogotovo u Istri treba privlačiti Talijane koji vole fino pojesti). Najviše moramo raditi na sebi jer usluga nam je stvarno katastrofa. Cijene su visoke a kvaliteta, često, je "nula".
PeroNadoveza
Zašto se ne okrenemo sportskom turizmu? Imamo predivne lokacije gdje bi se mogao održavati IRONMAN triatlon. To privlači poprilično veliki broj turista, a i radilo bi se na promociji zdravog turizma. Biciklističke rute, sa ili bez vodiča. Ovo zadnje iziskuje i infrastrukturu i prilagodbu prosječnog hrvatskog vozača i mentalnog sklopa, ali ako ne krenemo negdje, ništa se neće dogoditi.
Garson
Živim u Münchenu gdje koji nema more, ali ima više turista nego cijela Hrvatska. Sadržaj koji nudi ovaj grad je dovoljan da nema ni potrebe bilo gdje ići, ali ljudi idu većinom zbog mora. Supruga i ja smo ostali zatečeni kad smo vidjeli krajem petog mjeseca da kod nas jednostavno nema sadržaja. Nema porok turizma, barovi, diskoteke, cocktail barovi, pils barovi, kockarnica svjetskog tipa, javnih kuća, swinger kubova. Sve je to u Europskoj uniji moguće imati. Što je za naše porok, to je za zapad novac. Kafići se zatvaraju već u 23 sata. Nedostaju saune, bazeni, FKK hoteli sa raznim sadržajima.
en dva tri
Mi možemo o tome pričati koliko god hoćemo ali dok nam je birokracija i korupcija takva kakva je, nema ništa od toga.
Getrib
Moramo konkurirati s cijenama i hranom proizvedenom u Hrvatskoj bez lakomosti za brzom zaradom bez pokrića. Turiste se može jednom prevariti, ali to pamte.
squalus
Trebamo shvatiti, i biti realni, da smo premali i nepoznati da bi imali cjelogodišnji turizam, niti imamo klimatske uvjete za tako nešto. Možemo eventualno malo produljiti sezonu, ali nikada nećemo imati turizam kao velike svjetske metropole ili otočja s idealnom klimom tijekom cijele godine. A što kada je ljeti ružno vrijeme? Trebalo bi napraviti tematske parkove (tipa Disneyland ili Legoland), ulagati u kontinent (i zaleđe obale), izletišta i gastro ponudu.
U trećem dijelu inicijative pitat ćemo stručnjake što misle o prijedlozima komentatora te tražiti njihova mišljenja o temi kako produžiti sezonu. Ostale inicijative pronađite OVDJE
Ako već moramo, onda sve na - Brijune. Ionako od njih nemamo nikakve koristi a tamo su i more i kamen i trava navikli na poroke.