PREGOVORI S MOSTOM

Marić: Ostajem i dalje na poreznoj reformi, naći ćemo se ponovno u ponedjeljak

Zdravko Marić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
14.09.2016.
u 10:54

"Bilo bi dobro da se ovi razgovori, kako su se započeli, nastave voditi konstruktivno i pozitivno"

HDZ-ov ministar financija i član pregovaračkog tima HDZ-a za sastavljanje nove Vlade Zdravko Marić osvrnuo se danas uoči Vlade na prve razgovore s Mostom te utvrdio kako su bili konstruktivni i pozitivni.

- Potrajalo je malo, ali smo otvorili čitav niz tema i dogovorili da ćemo se naći ponovno u ponedjeljak, a u međuvremenu će se raditi na tim temama i nekim drugim stvarima – kazao je Marić, a na pitanje inzistira li Most i dalje na svojih uvjeta, odgovorio je da će to još vidjeti na idućem sastanku kada nastave razgovore. Razgovarali su, dodaje, i je li moguće sve provesti u 30 dana, kako to Most traži, ali nije želio ulaziti u detalje. HDZ, dodaje, ostaje pri svojoj poreznoj reformi koju je obećavao u kampanji.

- Ostajem i dalje na poreznoj reformi, poreznom rasterećenju i prohodnosti poreznog sustava i stabilnosti. Na tome sam radio mjesecima, pri tome snažno ostajemo jer je to društvu prijeko potrebno. Bilo bi dobro da se ovi razgovori, kako su se započeli, nastave voditi konstruktivno i pozitivno da se u konačnici, kada budemo spremni, oformi saborska većina i Vlada pa da sve stignemo napraviti do kraja godine i da idemo prema 2017. koja je po mnogo čemu iz perspektive javnih financija izazovna, da napravimo jednu godinu nakon koje ćemo krenuti u boljem smjeru. Ovo govorim iz perspektive starog ministra financija, tko će biti novi, to ćemo još vidjeti – komentirao je Marić te dodao kako je prerano govoriti o tome koje bi ministarstvo kome pripalo jer o ustroju nove Vlade još nisu dogovorili. Most, dodaje, još nije službeno tražio mjesto predsjednika Sabora.

Naglašava kako su prvi kontakti s manjinskim zastupnicima već ostvareni.

- Oni će se i nastaviti. Svaka vlada uvijek računa na određenu potporu manjina, a ti razgovori će se još voditi – tvrdi Marić. Osvrnuo se i na činjenicu da je izabrano samo 19 žena u Sabor, te dodao da se nakon formiranja izvršne vlasti možda ta brojka popravi.

Do izbora nove Vlade, aktualna će, smatra, dobro funkcionirati jer su svi odgovorni ljudi.

Posebno je zadovoljan izvršenjem proračuna u prvih šest mjeseci godine.

- Jako sam zadovoljan izvršenjem proračuna u prvih šest mjeseci, prihodi su se sjajno ostvarili, rashodi su pod kontrolom, a znate moj osnovni smjer, da sav višak prihoda ide u smanjenje deficita i otvaranje prostora za porezno rasterećenje. Deficit u prvih 6 mjeseci od 0,2 posto za cijelu opću državu je nešto čime svi trebamo biti zadovoljni bez obzira što mnogi govore čije su to zasluge, mislim da je ovo drugačiji smjer proračuna i fiskalne politike i to je smjer kojim treba nastaviti. Proračun za iduću godinu je jednako važan, čak i važniji, ništa ne mogu garantirati, ali moja su velike očekivanja da iduće godine izlazimo iz procedure prekomjernog deficita, da gađamo poboljšanje kreditnog rejtinga – zaključio je Zdravko Marić.

>> VIDEO Pregovori HDZ-a i Mosta. Plenković: Hrvatska nema vremena predugo čekati. Petrov: Ovo je mali početak i zalog buduće suradnje

Komentara 3

RP
rpzagreb
11:30 14.09.2016.

Jedan od rijetkih koji je obrazovan, stručan i odgovoran svom radu.

KR
kruti91
11:36 14.09.2016.

čovjek očito zna svoj posao

VR
Vojislav_Radakovic
12:24 14.09.2016.

I Linic je snizio PDV za ugostitelje, pa je zavrsilo tako da su ugostitelji digli marze... Barem se sad vidi za koga Maric radi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije