Nikola Sever Šeni
Autor
Nikola Sever Šeni

Ivu Sanadera treba ispitati, ali ne o Ini

sanader
Arhiv VL
09.12.2009. u 16:17

Mesić je godinama preko Dragičevića vladao Inom, zato sad nikome i nije jasno što se dogodilo

Uskok treba pitati Sanadera i Polančeca što je Hrvatska dobila prodajom dionica Ine MOL-u i prenošenjem upravljačkih prava na njega. Zavapio je tako s Hrvatskog radija predsjednik Stipe Mesić i svatko bi ga u Hrvatskoj pohvalio za inicijativu u vezi s propitkivanjem odbjeglog premijera, ali ovoga je puta predsjednik na odlasku nešto pobrkao.

Sanader se može ispitivati zbog večeri u Veroni, zbog Brodosplita, Podravke, zbog Bechtela, u krajnjoj liniji i zato što je nimalo junački pobjegao kad je bilo najteže. Ali ne i zbog prodaje Ine MOL-u.

Ina je prodana u studenome 2003. godine, u doba kad je Ivo Sanader kao oporbeni čelnik bio u naletu predizborne kampanje, a Damir Polančec šefovao je Podravkom, daleko od političke pozornice.

Premijer je bio pokojni Ivica Račan, a prodaju 25 posto plus jedne dionice vodio je Ljubo Jurčić. Nakon toga, država s MOL-om nije trgovala. Predsjednik Mesić očito je pobrkao lončiće.

Ne samo zato što je Inu prodavala koalicijska vlada na čelu s SDP-om nego i zato što je Ina privatizirana po zakonu koji je on osobno potpisao. Četrnaest članaka tog zakona koje je Mesić potpisao 26. ožujka 2002. ni u jednom trenutku nisu izigrani ni zaobiđeni.

Nakon svega, teško je povjerovati da o prodaji nacionalne naftne kompanije Mesić nešto ne zna, da mu treba objašnjenje. Upravo je on ustoličio dugogodišnjeg šefa Inine uprave i 2003. godine kod Sanadera lobirao da Dragičević ostane na čelu Ine. Na svakom predsjedničkom putovanju u države s jakim naftnim biznisom, Dragičević je uvijek bio dio delegacije. Kuloari idu i korak dalje. Sve glasnije bruji kako je “šapa Stipe Mesića” najsnažnija u Ini, kako je vladar Pantovčaka godinama bio pravi vladar Ine pa ispada smiješno da Mesić sada proziva i zaziva istrage.

Postavlja se stoga pitanje za čiji je račun na kraju svog predsjedničkog mandata Stipe Mesić krenuo u još jedan duel s Ivom Sanaderom i Damirom Polančecom? Je li posrijedi politički dogovor kako bi se oko javnosti odmaklo od afera koje su otišle predaleko ili je jednostavno riječ o istupu na nagovor nekoga ili nekih, zasad nije poznato, ali u bespoštednoj političkoj borbi to bi se uskoro moglo doznati.

A da HDZ ipak nije bez grijeha u priči oko Ine, svjedoče problem plinskog biznisa i sedam posto nekad braniteljskih dionica nacionalne naftne kompanije.

Tih je sedam posto dionica MOL dobio uz blagoslov sadašnje premijerke Jadranke Kosor. Istini za volju, kad se glasovalo o prijedlogu fonda menadžera u Upravnom odboru Fonda branitelja, Jadranka Kosor bila je suzdržana. Ipak, nitko ni u primisli nema da su dionice prodane Mađarima bez njezina blagoslova.

Ta je prodaja dionica MOL-u otvorila put prema građanima dioničarima iako takvih namjera, barem među braniteljima, nije bilo. Bili su nelikvidni i dionice su morali prodati, bez obzira na igre oko MOL-a.

Ključne riječi

Komentara 12

DO
DONJA
20:36 09.12.2009.

USKOK treba ispitati zašto i za koju cijenu su prodane *BIJELE NOĆI*naftno polje u Rusiji i koliko u toj prodaji ima ruke u pekmezu Slavko LINIĆ. PRODANE U BESCIJENJE dok mi kupujemo jako skupu naftu.

AB
abendblatt
18:24 09.12.2009.

Ugovor o prodaji trba objaviti u novinama da Mesic vidi svoje potpise na 14 clanaka iz tog ugovora, a stoka sitnog zuba koja mu vjeruje da se osvjedoci kome su dali glas.

TR
Trajkovski
19:30 09.12.2009.

Evo tu proglašava zakon, a sad se pravi malo blesav... ipak je to davno bilo, AD 2002. SDP&HNS su tada INU de facto prodali i to je naravno OK. Ali sad je katastrofa jer HDZ nije otkupio INU natrag ili poništio ugovor &doneseni zakon (s kim bi tada razgovarao USKOK?) i time po 7% uskratio radnicima i braniteljima te 15% ostalima preko burze... http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2002_03_32_696.html

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?