Reakcije nakon sabora

Petrina: Podolnjak je za kandidaturu znao još u Uredu predsjednice

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.12.2015.
u 15:57

Na sjednici je za predsjednika Sabora predložen Robert Podolnjak (Most) koji je kandidaturu odbio uz obrazloženje kako je može prihvatiti samo ako je ona rezultat konsenzusa političkih stranaka

Nakon što na današnjoj sjednici nije izabran predsjednik Sabora te Sabor nije konstituiran, uslijedile su brojne reakcije. Na sjednici je za predsjednika Sabora predložen Robert Podolnjak (Most) koji je kandidaturu odbio uz obrazloženje kako je može prihvatiti samo ako je ona rezultat konsenzusa političkih stranaka. To sada nije bio slučaj budući da su kandidaturu potpisali samo zastupnici koalicije Hrvatska raste. 

U nastavku pročitajte reakcije političara:

Robert Podolnjak (Most)

Jedini kandidat za predsjednika Sabora koji je na kraju to odbio biti, Robert Podolnjak, kazao je da ne može pristati na to ako nije imenovan konsenzusom. 

– Mi smo se prvi put našli u ovoj ulozi i očekivali smo da će doći do stanke da vidimo stajališta klubova zastupnika. S HDZ-om smo jučer razgovarali o svim mogućnostima konstituiranja Sabora i vlade i o reformskim prijedlozima – kazao je Podolnjak.

Na pitanje kakav je osjećaj odbiti kandidaturu, odgovara:

– Meni je velika čast što sam danas postao, zapravo nisam još formalno postao zastupnik, još sam izabrani zastupnik. Ali načela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Sabora. To od početka govorimo i valjda će ljudi sada povjerovati, ako ostanemo principijelni, da možemo prisiliti političke stranke koje imaju puno veći broj zastupnika da rade na općem dobru. Možda sam danas ja predmet nekog traženja konsenzusa, sutra može biti netko drugo, bitno je doći do zajedništva – objašnjava Podolnjak. Nije se htio upuštati, kako kaže, u političke igre.

Na pitanje je li mu jasno da, ako dođe do zajedničke Vlade njega, odnosno Mosta, možda neće biti u njoj, odgovorio je da ne bi govorio o tome. 

– Mi tražimo zajedništvo i ova sjednica pokazuje da nam to nedostaje – zaključio je Podolnjak.

Božo Petrov (Most)

Čelnik Mosta Božo Petrov nakon sjednice je rekao da bi volio da se Sabor uspio konstituirati, ali nije se to, nažalost, dogodilo.

– U ovoj situaciji se ne može kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore, ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika Sabora. Ja ne mogu suditi što će se dogoditi, isto kao što jučer nisam htio izlaziti u javnost jer do zadnjeg trenutka ne možete znati kako će zastupnici glasati. Mogu samo reći što bismo mi voljeli, a voljeli bismo da se konačno postigne konsenzus, barem privremeno, jer smo cijelo vrijeme predlagali da to bude privremeno do formiranja vlade – poručio je Petrov. 

Stipe Petrina

– Ovo ne spada u domenu racionalnog tumačenja, jer je Robert Podolnjak znao da će biti kandidiran i on se s time složio, pa onda neka idu do kraja, neka se Sabor konstituira, što im to znači – komentirao je Stipe Petrina nakon sjednice Sabora. Na pitanje je li se on opredijelio je li još s Mostom, odgovara: – Opredijelio sam se ja u prošlu subotu, za sebe.

– Most je znao za kandidaturu i gospodin Podolnjak je za ovu kandidaturu znao onoga trenutka kad smo bili u Uredu predsjednice – kazao je Stipe Petrina u Saboru i dodao je da više nije dio Mosta. 

– Nisu me izbacili iz Mosta, a ja kažem ''nezvanom gostu je mjesto iza vrata'' – rekao je Petina i dodao da bi glasao za Podolnjaka jer je on "brilijantna figura".

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

– Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali. Drugi krug konzultacija održat će se u ponedjeljak –  kratko je rekla.

Tomislav Karamarko (predsjednik HDZ-a):

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko objasnio je nakon neuspjele prve sjednice Sabora da Roberta Podolnjaka nisu podržali za predsjednika Sabora jer misle da je izbor predsjednika Sabora preozbiljno pitanje za ovu državu koja se nalazi u teškom gospodarskom problemu. Više pročitajte ovdje.

Ivan Lovrinović (Most):

 – Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari –  izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice. 

Branko Grčić (SDP):

 – Branko Grčić kazao je kako su se na pregovorima s Mostom dogovorili da će SDP predložiti Podolnjaka za predsjednika Sabora, no on će to prihvatiti samo ako ga predlože i zastupnici Domoljubne koalicije. 

Jadranka Kosor:

Iz ''trosmislene izjave Vladimira Šeksa'', Jadranka Kosor zaključila je da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović želi sama formirati vladu, koja bi trajala ''dok se ne raspišu izbori pa dok je kampanja i tako dalje'', javlja N1 televizija.

– Moglo bi se dogoditi da ona ostvari ono što je napisala na Facebooku – da će "uzeti sve ovlasti'', kazala je Kosor. Na pitanje može li ona raspisati izbore bez vlade, Kosor odgovara da može i da bi to bilo državničko ponašanje. Ona misli da novi izbori i nisu tako skupi.

– Koliko ovo košta cijelu državu? Zamislite samo! Mala srećica u nesreći jest u tome što nije formiran Sabor jer bi krenule plaće, kazala je, dodajući da nas košta i to što ne donosimo proračun.

– Petrov je dražestan, ali njegova želja je nemoguća misija. Prisiljava lijevu i desnu koaliciju na suradnju, ali njihov zajednički rad je nemoguć. Petrov mora to početi shvaćati, a ako ostaje dosljedan, što je veliki kapital u rukama MOST-a, mislim na dosljednost, naime, ako ostanu dosljedni, neće biti zajedničke vlade i mislim da bi oni zaista mogli dobro proći na idućim izborima. Koliko god MOST možda ljude sad živcira, ipak će im uzeti za dobro to što su dosljedni – rekla je Kosor.

Davorin Mlakar (HDZ):

– Mi smo pregovarali s kolegama iz Mosta i činit ćemo to i dalje. Vrijeme do sljedeće sjednice iskoristit ćemo za daljnje pregovore s Mostom – kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar

Darinko Kosor (HSLS):

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je, nakon što Sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se, kako smatra da konsenzus kakav zahtijevaju u Mostu nije potreban jer Hrvatska nije u ratnom stanju, izrazivši nadu da neće doći do ponavljanja izbora i trošenja dodatnih sto milijuna kuna.

– Mislim da konsenzusa ne treba biti jer nismo u ratnom stanju, imamo izbore. Normalno je da ne mogu sve stranke koje se natječu biti zajedno. Zašto bi onda bili izbori, ne moramo onda ići na izbore. Možemo prije izbora svi zajedno sjesti, formirati vladu, ne trebamo onda trošiti tih sto milijuna kuna na izbore, rekao je Kosor  koji je u Skupštini primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

>> Robert Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora. Leko prekinuo sjednicu

Komentara 150

KO
komentatorv3
11:28 03.12.2015.

ak vam je ovo izlika za deal sa SDPom onda sam napred :D

Avatar majmunranko
majmunranko
11:27 03.12.2015.

Ovo mostovci su tipični, ali tipični primjeri uhljeba uhljebljenih po fakultetima, državnim ustanovama, općinama i dr. Nisu odgovorni za ništa, ne žele biti odgovorni za ništa, ne žele preuzeti odgovornost za ništa, funkcioniraju kao tipični krpelji koji uglavnom sjede po kojekakvim komisijama i povjerenstvima i nikad ne donose nikakve odluke, a konsenzus tipa "Ako smo svi krivi, nitko nije kriv", "Nisam samo ja glasovao, svi smo glasovali", "Ja sam napravio samo ono što smo se svi dogovorili" im je opravdanje za sve. Katastrofa.

DU
Deleted user
11:32 03.12.2015.

Činilo mi se da bahatijeg, nepristojnijeg i bezobraznijeg političara od Milanovića nema. Ipak, većina članova MOSTa mu može konkurirati u sve tri navedene karakteristike uz dodatnu karakteristiku da su članovi MOSTa obične kukavice. pa dajte, idite sa SDPom u koaliciju, riješite problem, šta se bojite!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije