Željko Reiner:

'Stjepan Radić je u govorima Sabor nazivao isključivo Hrvatski državni sabor'

Željko Reiner
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
29.12.2015.
u 11:47

– Taj izraz potječe iz 1848. godine, tada su se po prvi puta stališi sakupili u sabor i tada se on nazvao Hrvatski državni sabor – objasnio je Reiner

Predsjednik Sabora Željko Reiner u emisiji Studio 4 HRT-a objasnio je danas svoju ideju iz jučerašnjeg govora na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora da želi preimenovati tu instituciju u Hrvatski državni sabor.

Prvo se požalio što od svih poruka, među kojima je istaknuo poruke zajedništva, uglavnom je izvučen njegov "osobni prijedlog" da se vrati izraz Hrvatski državni sabor. 

– Taj izraz potječe iz 1848. godine, tada su se po prvi puta stališi sakupili u sabor i tada se on nazvao Hrvatski državni sabor. Pa se 1918. godine onaj prvi sabor koji se formirao nazivao Hrvatski državni sabor – objasnio je Reiner i dodao da je "Stjepan Radić uvijek u svojim govorima Sabor nazivao isključivo Hrvatski državni sabor". 

– Od 1997. do 2000. godine se nazivao Hrvatski državi sabor. Uistinu ne vidim što je to tako strašno u jednom nazivu koji je zapravo povijesni naziv i što to komu smeta – zaključio je Reiner.

Kritičari ove najave novog predsjednika Sabora ističu kako se ta institucija nazvala Hrvatski državni sabor i u doba Nezavisne Države Hrvatske.

>>Sabor se i od 1997. do 2001. zvao Hrvatski državni sabor

>>Predsjednici iznimno drago zbog konstituiranja Sabora: 'Hrvatski državni sabor, zašto ne?'

Komentara 86

KA
KaNiDora
11:54 29.12.2015.

Potpuno podržavam naziv Hrvatski državni sabor. Totalno je bez argumentacije pozivanje na neka razdoblja. Nezavisna država Hrvatska ima u nazivu "Hrvatska". treba li sada i današnju Republiku Hrvatsku preimenovati ili reći da je "povratak u prošlost" ???

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:01 29.12.2015.

Problem je u tome kako je došlo do toga da militatni, nedemokratski i projugoslavenski dio Partije, onaj kojemu je iskreni socijaldemokrat Baldasar ustaša, uopće uklonio naslov "državni" iz izmena sabora. Zašto im toliko smeta hrvatska država?

KA
KaNiDora
11:55 29.12.2015.

Čudno kako tim nezadovoljnicima ne smeta "kuna" ? Što ne odbijaju kune pa traže recimo KM ili srpske dinare ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije