SLAB ODAZIV

Prepolovljen broj prijavljenih birača u Njemačkoj za hrvatske parlamentarne izbore

Birači
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.09.2016.
u 22:49

Razlog slabijeg odaziva za izbore tumači se godišnjim odmorima i školskim praznicima koji još traju u Baden-Württembergu i Bavarskoj

Broj prijavljenih birača, koji će na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima glasovati u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Njemačkoj, više je nego prepolovljen u odnosu na zadnje parlamentarne izbore iz studenog 2015. doznaje se iz rezultata sinoć završene prethodne registracije birača, koje je prikupio Fenix-magazin.de

Usporedbe radi navedimo kako je za zadnje parlamentarne izbore u Njemačkoj bio prijavljen rekordan broj od 16.720 birača, za ove izbore nije se prijavilo više od 7000 birača. U Generalnom konzulatu RH u Stuttgartu, koji zbog broja Hrvata koji žive na tom područu redovito bilježi najveći broj registriranih birača, za zadnje je izbore zahtjev za registraciju predalo 5470, a sada tek 1630 birača.

Slično je i u Münchenu, gdje se tada prijavilo 3500 birača, a sad tek njih 1500. U trećem po veličini hrvatskom konzulatu, onom u Frankfurtu, koji pokriva područje Hessena, Rheinland-Pfalz i Saarlanda, sada je zaprimljeno nepunih 1500 zahtjeva, a za zadnje izbore bilo ih je podneseno 3400.

Razlog slabijeg odaziva za izbore tumači se godišnjim odmorima i školskim praznicima koji još traju u Baden-Württembergu i Bavarskoj te praznicima koji su tek završili u Hessenu i u kojem je škola počela ovog ponedjeljka. 

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

>> U prljavoj kampanji sjetili su se i slijepih birača

Ključne riječi

Komentara 36

TH
than
23:14 01.09.2016.

Tumacite vi to kako zelite, ali te ljude ocito zaboli za Hrvatsku, kao sto je Hrvatsku bilo briga za nju pa su otisli....

TZ
tibold.zvonimir
05:50 02.09.2016.

nije razlog godišnji odmor. Ja neću glasati jer mi se ne isplati dati preko 100 eura, koliko me košta put do konzulata, a zauzvrat dobijem omalovažavanje od " pravih" hrvata. Sami vi to riješite, a ja ću se snaći.

SP
Spezispezi
07:38 02.09.2016.

A koliko birača se prijavilo u Zagrebu da hoce ia izbore !? To samo ima u sj. Koreji i Hrvatskoj da se trebas svaki puta prvo prijaviti pa onda glasati. To je kad Udba odredjuje pravila demokracije. Trebaju li sese ljudi onda jos nakon izbora i odjaviti ako se prije izbora moraju prijaviti ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije