Iako to mnogi ne znaju, postoji ispravan i točan način pripreme čaja. Što god voljeli dodajte u njega – mlijeko, med i limun, cimet... Morate znati kako ga pripremiti. Profesionalni kušač hrane i pića Martin Isark rekao je da se nikada ne biste trebali koristiti proključalom vodom kada pripremate čaj, piše The Sun.
'Vrijeme je da taj mit zaboravimo. Jako vruća voda ubija okuse čaja i zapravo vam ostaje neki suhi okus, uglavnom je to tanin', dodaje. Objasnio je kako bi voda trebala biti maksimalno na 80°C kako bi se svi okusi čaja fino osjetili.
Mark objašnjava da tradicija korištenja kipuće vode potječe iz vremena kada voda nije bila sigurna za piće te se morala prokuhavati kako bi se eliminirale bakterije. Uz to, dodaje da bi mlijeko i šećer trebali biti posljednji sastojci u pripremi čaja.
S druge strane, bivši kraljevski batler Grant Harrold ističe da je običaj dodavanja mlijeka nakon vode nastao u 18. stoljeću. Tada je lončar Josiah Spode predstavio visokokvalitetni porculan koji je bio otporan na toplinske pukotine, što je omogućilo pripremu čaja na ovaj način, posebno među višim društvenim slojevima.
GALERIJA: Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan
Pitam se, postoji li bilo što da radimo kako valja? Usput, na pakiranjima čajeva, pogotovo onih osjetljivijih vrsta poput zelenog, postoje upute o preporučenoj temperaturi vode za pripremu.