RUPE U CIJEVIMA Tvrtka Vodovod i kanalizacija ima velike godišnje gubitke

Karlovac: Gubi se čak 50% iscrpljene vode

19.01.2009.
u 16:35

KARLOVAC – Gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija ima velike gubitke pitke vode iz gradske vodovodne mreže. Taj se gubitak kreće i do 50 posto vode iscrpljene u gradski vodovodni sustav. Činjenica je da su u to uračunati i gubici vode koja se koristi za druge komunalne i javne potrebe, poput pranja ulica, zalijevanja zelenih površina, ispiranja cjevovoda, korištenja vode u protupožarne svrhe...

To stoji u Strateškom planu razvoja tvrtke do 2015. godine, koji potpisuje direktor Josip Šafar, a usvojen je na zasjedanju Gradskog vijeća Karlovca potkraj prošle godine.

Činjenica je da je prošlog desetljeća došlo do vrlo velikog i progresivnog povećanja nezaračunate vode, što je uzrokovano lošim stanjem vodovodne mreže, ali i nedostatkom opreme i aktivnosti na otkrivanju gubitaka vode. Tvrtka uvodi korisne radnje radi upravljanja curenjem, kao što su to poboljšanje očitavanja potrošnje, primjena novih tehnologija i zamjena dotrajalih dijelova vodovoda. No, i dalje postoji značajno velik obujam realnih gubitaka u mreži, koji zahtijeva veće angažiranje radi smanjenja istjecanja, kako bi se ono svelo na ekonomičnu razinu.

U Strateškom planu su i aktivnosti za otkrivanje kvarova i neispravnosti na vodovodnoj mreži. Taj plan sadrži periodički pregled vodoopskrbne mreže od vodocrpilišta, koja daju između 310 i 500 litara vode u sekundi, pa do kraja mreže pregledom magistralnih, glavnih i sekundarnih cjevovoda, kao i svih vodoopskrbnih objekata u tome sustavu. Budući da se ove godine očekuje početak izgradnje 10 km nove vodovodne mreže iz sredstava ISPA fonda Europske unije, može se očekivati da će gubici vode, zamjenom starih azbestnih cijevi i novom mrežom, ipak biti manji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?