Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kiklop za hit godine otkazan zbog Nives Celzijus

09.12.2008.
u 15:48

Nakon tjedana neizvjesnosti što će se dogoditi s književnom nagradom Kiklop u kategoriji hita godine, koja bi po rezultatima prodaje trebala pripasti Nives Celzijus za njezinu autobiografiju "Gola istina", upravni je odbor naprosto odlučio ove godine otkazati nagradu u toj kategoriji.

Tome je prethodila vijest da je povjesničar književnosti Krešimir Nemec dao ostavku na članstvo u upravnom odboru nagrade Kiklop zbog netransparentnosti dodjele nagrade za hit godine koja je izazvala nevjericu na pulskom sajmu knjiga.

Iz helikoptera u naručje golih policajaca

I don Kaćunko na predstavljanju 'Gole istine'

Nemec povod za ostavku vidi u mogućnosti da Kiklopa za hit godine dobije Nives Celzijus za knjigu Gola istina, koja se uredno prodaje i na sajmu i to na Profilovu štandu, kao što se prodavala na Interliberu i kao što je, navodno, prodana u više od 45.000 primjeraka.

Uprava sajma sazvala je hitnu konferenciju za novinare, a upravni odbor Kiklopa, tj. njegova predsjednica Anita Šikić i član Milan Rakovac reagirali su priopćenjem u kojem potvrđuju da u upravnom odboru nema konsenzusa što se tiče Kiklopa za hit godine.

Uprava Glasa Istre kao partnera nagrade Kiklop, zbog mogućega kulturnog skandala vezanog uz moguću dobitnicu nagrade za hit godine, solidarna je sa sajmom knjiga u Puli također da bi se spriječila nepopravljiva šteta za knjigu i književnost.

Upravni odbor manipulira
Reagirajući na odluku o nedodjeljivanju nagrade, Nives Celzijus i izdavač knjige "Gola istina" Premier media Zagreb priopćili su da su "zgroženi i razočarani pokušajem manipulacije određenih pojedinaca i članova upravnog odbora nagrade Kiklop koji raznim obmanama i neisitnama pokušavaju spriječiti da nagradu za hit godine, najprodavaniju i najčitaniju knjigu, dobije suverena ovogodišnja pobjednica u toj kategoriji Nives Celzijus".

To pokušavaju, kako ističu, po pravilima upravnog odbora koji ih je postavio i objavio u svom statutu. Napominju i kako su proteklih godina rezultati PULS-a bili prihvaćani i bez prijepora bili proglašavani pobjednici u kategoriji hit godine.

(dde, Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?