'Lihvari'

Bohaček o Bozanićevoj poslanici: Trebalo bi paziti kojim se riječima koristi

Zoran Bohaček
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
02.04.2015.
u 14:13

To su paušalne izjave koje dobro zvuče u jednom trenutku, kazao je Bohaček

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka za N1 televiziju komentirao je sinoćnju poslanicu nadbiskupa Josipa Bozanića koji je banke nazvao "lihvarima koji su podjarmili narod".

– Trebalo bi paziti kojim se riječima koristi. Takvi izrazi se upotrebljavaju za ilegalne aktivnosti, a banke su najreguliranija industrija, imaju svog regulatora i niz zakona koji reguliraju njihovo poslovanje. Nadzor mora postojati, jer banke posuđuju tuđe novce. To su paušalne izjave koje dobro zvuče samo u jednom trenutku – kazao je Bohaček.

Iz HUB-a poručuju kako su Hrvatske banke, kao i cijela financijska industrija, najreguliraniji sektor gospodarstva te posluju prema svim pozitivnim propisima važećima u Republici Hrvatskoj.

– Objektivne okolnosti su dovele do toga da dio građana teško živi, prije svega gospodarska kriza, porast nezaposlenosti i smanjenje ili gubitak primanja. Građani koji su tražili kredit, dobili ga i s tim sredstvima nešto kupili, npr. stan, no zbog rasta kamatnih stopa i tečaja jedne valute, mogli su se naći se sa znatno povećanim iznosima otplate kredita, dok su istodobno cijene nekretnina počele padati. Podsjetimo, Hrvatska je prva i jedina država u kojoj su banke sklopile dobrovoljni memorandum (i kasniji aneks) s Vladom RH, još u ljeto 2011. godine, radi olakšavanja položaja dužnika kredita s valutnom klauzulom u CHF. Hrvatska je prva zemlja koja je i zakonski (u dogovoru s bankama) pomogla dužnicima, od početka 2014. godine, smanjenjem kamatne stope na takve kredite. Slijedom spomenutoga, prihodi banaka smanjeni su na razini 350 milijuna kn godišnje. Fiksiranjem tečaja CHF krajem siječnja 2015., banke su podnijele cjelokupan trošak u iznosu dodatnih 400 milijuna kuna. Temeljni cilj prijedloga banaka za trajno rješenje kredita u CHF jest pomoći najugroženijima, onima koji nisu u mogućnosti vraćati kredit. Banke su spremne i na drugi korak, ponuditi i drugim dužnicima konverziju kredita u EUR, uz poštivanje tri načela, predložena i od HNB-a, a posebno naglašena od strane Europske komisije – rješenje mora biti dobrovoljno, mora biti socijalno osjetljivo, a trošak mora biti podijeljen. Dio naših građana je, nažalost, koristio i „usluge“ koje nisu regulirane hrvatskim zakonima i time postao žrtvom lihvara i kamatara. Stoga se može samo postaviti pitanje postoji li ikakvo rješenje koje bi tim građanima moglo olakšati položaj, poručuju iz HUB-a.

Osvrnuo se i na situaciju sa švicarskim frankom.

– U početku nitko nije prisiljavao klijente da uzimaju kredite u švicarcima, a tada se mnogima to činilo kao odlična opcija. Počela je kriza i klijenti su bili pogođeni na više načina – rast kamatnih stopa, skok švicarca zbog krize i zbog Švicarske narodne banke te gospodarska kriza tijekom koje su ljudi ostajali bez prihoda i bez posla. Oni koji imaju problema s vraćanjem kredita nisu u takvu situaciju došli zbog jačanja švicarca, već zbog gubitka posla i smanjenja prihoda – izjavio je.

Na tvrdnje Bohačeka koji je prvi put kao trajno rješenje za problem kredita u švicarcima naveo mogućnost konverzije kredita u eure, osvrnuo se ministar financija Boris Lalovac.

– Ovo je sada napokon ozbiljan korak u rješavanju dugoročnog pitanja. Ja se samo nadam da je i Udruzi Franak ovo, recimo, druga opcija, jer znamo da je njihova prva opcija bila konverzija u kune. Ako je to slučaj, onda treba razgovarati o modelima unutar te konverzije, kazao je ministar Lalovac za N1 televiziju.

Na upit koliko vremena planira dati bankama za postizanje tog dugoročnog rješenja, Lalovac kaže:

– Nadam se da će kroz mjesec dana na stolu biti nekakvi izračuni, ali mi je prvo najvažnije da i Udruga Franak to prihvati. Nadam se da će se i oni vratiti za stol i da ćemo krenuti u konstruktivne razgovore – zaključuje ministar financija.

>> Lalovac: Ako banke ne ponude rješenje, Vlada će zaštiti građane

Komentara 61

R1
R1971D
14:39 02.04.2015.

Smrkne mi se pred očima kad vidim ovog čovjeka, on bi sad određivao i što će tko govoriti, banke se bahate ali neće dugo...

MA
matan91
14:35 02.04.2015.

Kvazirkonomisti i kvazipravnici kao ovaj s slike su nas doveli u gotovo bezizlaznu situaciju.

L0
luena 01
14:43 02.04.2015.

Sta drugo nego lihvari ,kako drugacije zvat onog koji se na muci nesretnika bogati kao sto to banke rade i za kucu il stan trazi vise nego sto nekretnina vrijedi... lihvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije