KOŠARKAŠ ALKARA

Ispovijest Amerikanca koji je senzacionalno završio u Sinju: Bio sam u zatvoru, dotaknuo sam dno...

Brandon Johnson
Foto: Tomislav Gabelić/24sata
21.11.2016.
u 17:05

– Zaljubio u vašu zemlju. U Sinju živim, često sam u Splitu. Kada bih uspoređivao sa SAD-om, Sinj i Split me podsjećaju na San Diego i Los Angeles – rekao je Brandon.

Taj se ne gasi, kakav je na terenu, takav je i izvan njega. Sat vremena s 30-godišnjim bekom Alkara Brandonom Johnsonom prošao je u trenutku... Na parketu je taj prvi crnoputi košarkaš u redovima legendarnog sinjskog kluba pravi majstor, u nešto više od mjesec dana oduševio je sve ljubitelje loptanja pod koševima u Hrvatskoj, a i izvan parketa ima što za reći. Pa, prije nekoliko godina šest mjeseci je proveo u zatvoru.

– I’m not guilty – jasno će Brandon.

Osuđen je za namještanje utakmica, kockanje, drogu...

– Ne, nisam kriv, presuda me tereti za saznanja o uroti. Tih šest mjeseci u zatvoru mi je promijenilo život, imao sam vremena za razmišljanje o svemu. To je nemoguće objasniti, u jednom trenutku bio sam skroz gore, bio blizu sna svakog koji se bavi košarkom, blizu NBA lige (igrao ljetnu ligu za Phoenix), a onda sam se našao na dnu. Ali, vratio sam se, vidite me – kazao je Brandon o zatvorskim danima o kojima kani i knjigu napisati.

Rođen je u Houstonu, u Teksasu, a život ga doveo u Sinj.

– Bio sam u Njemačkoj, kratko u Venezueli, a kada je stigla ponuda iz Sinja, pristao sam. Znam za priče da sam se javio na oglas, nije to istina - kaže Johnson.

Nisam stigao preko oglasa

Tu se u razgovor uključio trener Alkara, vrijedni Damir Milačić, koji su Sinju čuda radi.

– Ma kakav oglas. To je netko pustio priču, nema veze, Alkar je ozbiljan klub. Brandona pratim već dugo, znam ga preko trenera Morisa Hadžije, našeg Puljanina u Njemačkoj u čijem je klubu Brandon bio. Još dok sam bio trener Jollyja, mislio sam ga dovesti, ali tada je imao angažman. Sada se pojavila prilika i Brandon je pristao. Odličan momak, majstorski igrač. On je onaj za kojeg slobodno mogu reći da je razina više, cijelu momčad čini boljom – kazuje Milačić.

Osim što je Johnsonov agent dobio ponudu, ulogu je odigrao i Milačić, koji je “cijepio” Brandona pozivima i porukama.

– Kada smo se napokon našli na kavi, riješili smo sve vrlo brzo – kaže Johnson.

U Sinj je stigao potkraj rujna, ali u Hrvatskoj je bio i u srpnju.

– Moris (Hadžija, nap. a.) me pozvao da budem gost u kampu u Splitu. Već tada mi se svidjela Hrvatska, a sada sam se zaljubio u vašu zemlju. U Sinju živim, često sam u Splitu. Kada bih uspoređivao sa SAD-om, Sinj i Split me podsjećaju na San Diego i Los Angeles – rekao je Brandon.

Hrvatska liga je dobra

Nevjerojatno brzo se prilagodio na hrvatski način života, u Sinju je pravi domaćin. Ostane li koju godinu, možda se promijene i stroga alkarska pravila, pa Amerikanac dobije prigodu gađati “u sridu”.

– Ha, ha... Nije loša ideja. Za sada gađam koševe. Ali, Alka me oduševila. Ma moja je jednostavna, uživam u svakom trenutku provedenom u Sinju, a posebno uživam u košarci, koja je moj život. Hrvatska liga je dobra, ima dobrih momčadi, možda nedostaje još kvalitetnih pojedinaca, ali vidi se da košarku imate u genima – sipa pohvale Johnson, za kojeg nam trener Milačić kaže da nema dvojbe da je igrač za Europsku ligu.

Johnson je oduševljen Alkom.

– O svemu mi priča naš pomoćni trener Ante Perajica, on je alkarski momak. Strašan tip.

Upoznao sam sve detalje te povijesne bitke, išao sam u Alkarski muzej nekoliko puta.

Možda me Ante odvede na jahanje, ipak sam ja iz Teksasa – nada se Brandon.

Nije samo jahanje alkarskih konja jedina Johnsonova želja. Primjerice, još nije probao sinjski pršut, ali zato se oduševio drugim specijalitetom Cetinske krajine.

Arambašići, treneru, izgovara li se tako – obratio se Milačiću, koji je kimnuo glavom.

– To je jelo čarobno. Puno sam putovao, jeo svašta, ali arambašići (sinjska verzija sarmi, sjeckano meso, bez riže) nešto su savršeno – rekao je prvi Amerikanac u povijesti sinjske košarke. 

Komentara 4

Avatar pendreck
pendreck
17:41 21.11.2016.

Dobro dosao/wellcome Brandon!

NI
Nikomah95
00:07 22.11.2016.

Bože dragi, baba mi se okreće u grobu kod Sv. Frane!

Avatar reference
reference
17:57 21.11.2016.

ajde neka bit ce malih crnaca okolo. a i bas me zanima kako bi bijelac prosao u gradu u kojemu je 100% crnacko stanovnistvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije