Arhitektura

Arhitekti pokazuju najbolje kuće koje su dobile nagrade

vila klara
16.02.2011.
u 23:30

Nagrađene realizacije, autorske kreacije i bogati investitori obilježje su nove arhitekture izgrađene diljem Hrvatske. Izložbu i publikaciju organiziralo je UHA

Kako je u našoj sredini zaživjela arhitektura koja je od UHA proglašena najboljom od osamostaljenja hrvatske države, pokazat će od subote u podne izložba Nagrađena hrvatska arhitektura od 1990. do 2009. godine.

Kako navodi Ana Šilović iz  UHA, riječ je o projektu Udruzenja hrvatskih arhitekata koji dokumentira arhitektonska ostvarenja nagradena najuglednijim nacionalnim priznanjima unutar arhitektonske struke: godisnjim nagradama UHA-e te nagradom 'Vladimir Nazor' Republike Hrvatske.

Nagradeni projekti su reprezentativni, valorizirani od strane struke i postali su vazne tocke razvoja suvremene hrvatske arhitekture. Njihovo danasnje stanje zabiljezeno je konzistentnim autorskim rukopisom arhitekta i fotografa Miljenka Bernfesta, pokazujuci ne samo arhitektonsku zamisao, nego i nacine na koji gradevine stare, prihvacaju zivot i mijenjaju se sukladno potrebama gradana, a ponekad bivaju i pregradene i zapustene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

Publikacija je ujedno i prigoda za ponovni osvrt na nagradenu arhitekturu, ali i na zbivanja na arhitektonskoj i kulturnoj sceni u proteklih dvadesetak godina. Ta kretanja su rekonstruirana kroz pregled najvaznijih dogadaja na arhitektonskoj sceni u posljednih dvadeset godina odabranih iz casopisa Covjek i prostor te kroz razgovore sa predstavnicima strucnih tijela UHA-e koja su odlucivala o dodjeli nagrada. Kroz razgovore se zeljelo naznaciti mijene u stanju i poziciji arhitektonske struke, opisati razlicite vrijednosti koje bi arhitektura trebala njegovati, te prenijeti stavove koje zastupa generacijski siroki presjek sugovornika, kaže Ana Šilović.

Komentara 4

FR
Freedooom
02:29 17.02.2011.

zalosno, jadno.

JS
ja sam gladan
23:58 16.02.2011.

Ja sam zbunjen. Ako je ovo najbolje, kaj nam naši vrli arhitekti pokazuju, zanima me ono kak izleda najlošije. Ovo na slici je perverzija, a ako je i od drva, mogu samo reći da je sva plemenitost drveta kao građevinskog materijala,ovim primjerom ubijena.

IV
ivopivo
04:47 17.02.2011.

pa jel mi sve moramo uzeti od amerikanaca i to staro, vecina starijih kuca su ovakve,to je californijski stil od prije 20 - 30 i vise god. ako gledate stare holivudske filmove znat cete sto mislim, sramota za hrvatske arhitekte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije