HRVATSKI KOZMOPOLIT

Bukovci Ive Sanadera i Nadana Vidoševića putuju u Den Haag

Berger
23.09.2009.
u 19:09

Gemeentemuseum u Den Haagu dao je prije dvije godine Zagrebu izložbu Van Gogha, Mondriana i haaške slikarske škole za Klovićeve dvore. Već je tada uspostavljena izvrsna suradnja hrvatskih muzeja i nizozemskih ustanova.

Da je Vlaho Bukovac (rođen u Cavtatu 1855., a umro u Pragu 1922. godine) doista bio svjetski kozmopolit čije je slikarstvo kvalitetom doseglo najvišu svjetsku reputaciju pokazat će retrospektivna izložba "Hrvatski kozmopolit" koja se u subotu otvara u nizozemskom gradu Den Haagu. Bukovčeva izložba sastavljena je od ukupno 99 slika te dokumentarnih fotografija i dokumenata, a plod je trogodišnje suradnje zagrebačke Moderne galerije i Gemeentemuseuma. Izložbu je u sklopu svoje međunarodne suradnje organizirala zagrebačka Moderna galerija, a otvorit će je hrvatski ministar kulture mr. Božo Biškupić.



Čest predmet aukcija


- Zanimanje za slikarstvo Vlaha Bukovca veliko je, osobito zato što se Bukovčeva djela često pojavljuju na europskim aukcijama, a zbog biografske činjenice da je umjetnik tijekom svoje profesionalne karijere živio od Amerike i Francuske do Hrvatske i Češke mnogi u svijetu danas više i ne pomišljaju da je riječ o hrvatskom umjetniku, kaže Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije.

Stoga se poslije retrospektive održane prije osam godina u Pragu autora Igora Zidića, koji je i sada autor izložbe, danas polaže veliko pravo da se Bukovac locira kao hrvatski umjetnik međunarodne reputacije.



U cijeloj seriji sjajnih privlačnih portreta, ženskih aktova i kompozicija, među deset slika koje će nizozemska publika prvi put vidjeti je i poznata "La grande Iza" koja je u Parizu 1882. godine 27-godišnjem Bukovcu donijela veliku popularnost i Grand Prix. Slika je posuđena iz zbirke Beljanski iz Novoga Sada, gdje se nalazi od 1966. godine.

Brojne privatne kolekcije


Najviše slika dolazi iz Umjetničke galerije Dubrovnik i Bukovčeve galerije u Cavtatu, ukupno 23 djela te Moderne galerije koja daje 25 slika. Narodni muzej iz Beograda posuđuje četiri, a veći je broj iz privatnih kolekcija, među kojima su i one Nadana Vidoševića i bivšeg premijera Sanadera.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:07 23.09.2009.

Ja sam čul da i TUTA dobro slika pa su mogli i njega ubaciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije