Knjiga

"Čitanje grada" Krešimira Nemeca u izdanju Naklade Ljevak

knjiga, Čitanje grada, Krešimir Nemec
arhiva VL
08.12.2010.
u 09:37

S iznimkom Dubrovnika, kao urbane strukture duga trajanja, naša književnost uglavnom preferira selo i pastoralne ugođaje. Od razdoblja moderne grad se počinje promatrati kao proces

Nova knjiga Krešimira Nemeca "Čitanje grada" zbirka je eseja koja je nedavno izašla u biblioteci Otvorena knjiga nakade Ljevak. Knjiga je koncipirana interdisciplinarno i pripada području semiotike književnosti i urbane antropologije. Cilj joj je pokazati kako se u različitim djelima (uglavnom hrvatske književnosti) prikazivao/reprezentirao grad, gradski život i urbano iskustvo općenito.

Budući da je grad prostor u kome se najjasnije očituje opozicija priroda-kultura, slika urbanoga prostora u hrvatskoj književnosti varira od fascinacije do straha i nelagode. Velikim brojem književnih djela dominira urbanofobija i želja za bijegom iz urbanoga prostora koji se često prispodobljuje mitskim nemanima i artikulira biblijskim metaforama Sodome i Gomore. S iznimkom Dubrovnika, kao urbane strukture duga trajanja, naša književnost uglavnom preferira selo i pastoralne ugođaje. Od razdoblja moderne grad se počinje promatrati kao proces, kao simultanost različitosti. S jedne strane urbana struktura nudi veliku kulturnu ponudu (kazališta, koncerti, kino, izložbe) i mogućnost zadovoljenja različitih potreba, ali i urbanu otuđenost i depresiju.

Osjećaj usamljenosti u gomili upravo je jedna od temeljnih karakteristika urbanoga života. Taj će aspekt osobito doći do izražaja u djelima novijega datuma. U knjizi se razmatraju i fenomeni urbanoga nomadizma, beskućništva, života u suburbiji, odnosi centra i periferije te šoping-centri kao novi označitelji tranzicijskoga grada.

Prof. dr. sc. Krešimir Nemec rođen je 29. svibnja 1953. godine u Županji. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine (grupe: Jugoslavenski jezici i književnosti i Komparativna književnost). Magistarski rad obranio je 1981., a doktorsku disertaciju ("Integracija i organizacija diskurzivnog u suvremenoj pripovjednoj prozi") 1985. godine.  Od 2001. godine redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu, predstojnik je Katedre za noviju hrvatsku književnost od 2006. Za člana suradnika HAZU-a izabran 2000. godine; za redovitoga člana 2008.

Knjigu je Ljevak objavio u mekom i tvrdom uvezu, a cijene su 149 i 179 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije