novi album

Groovetasticov "Disco uzvraća udarac" je osveta koja se servira hladna

Aquarius records
11.09.2024.
u 12:09

Novi album grupe Groovetastic je retro, ali opet u pozitivnom smislu i iznenađujuće dobro izveden u pjesmama i produkciji koja pršti jednostavnim, pjevnim, nepretencioznim i iznad svega dobrim, pamtljivim pjesmama

Album grupe Groovetastic propustio sam kad je objavljen prije nekoliko mjeseci, ali budući da u zagrebačkom Saxu ima koncertnu promociju 19. rujna, eto prilike za osvrt na album koji, u pozitivnom smislu, nimalo ne sliči na uobičajenu domaću produkciju. A ni povod za njegov nastanak, pa čak i same postave, nije bio tipičan. No ima veze s onime što se događa u svijetu. Autor glazbe Davor Devčić, tekstopisac Anđelko Preradović i pjevačica Sabina Špoljar u projekt su očito ušli kako bi si dali oduška glazbom koju vole, a to je naravno – disco.

Spram problematičnog crodancea od prije tridesetak godina, ovo je sasvim drukčija, rekli bismo nenovokomponirana priča. Zapravo je retro, ali opet u pozitivnom smislu i iznenađujuće dobro izvedena u pjesmama i produkciji koja pršti jednostavnim, pjevnim, nepretencioznim i iznad svega dobrim, pamtljivim pjesmama zapakiranim u primjeren sviračko-produkcijski celofan u kojem treba znati kako postići plesnost i eskapizam a da ne zazvuči banalno.

Kao autentični poklonici s dovoljno znanja kako to izvesti, očito uživaju u njemu. Moglo se raditi o nasilnom ulasku na disco-teritorij, ali očito se radi o strasti uključenih koji su nekadašnje utjecaje imena poput Kool & The Gang, Gap Band, Chic ili Donne Summer provukli kroz podsjetnik na vrijeme u kojem je disco-glazba bila nova vijest krajem sedamdesetih, i to su napravili odlično u 11 pjesama, s dodatnim remiksevima koje možete pronaći na streaming platformama. Ako imate naklonost prema disco-groznici i svemu što je donijela, preporučujem pročitati fenomenalnu knjigu "The Last Party" (autor Anthony Haden Guest), koja u tančine opisuje konkretnu i fenomenološku pozadinu žanra koji je sedamdesetih zaludio svijet, newyorški Studio 54, a kod nas je ostao začuđujuće podcijenjen i neshvaćen, ili pak krivo protumačen od tadašnje generacije glazbenika. Tarantinovskog naziva "Disco uzvraća udarac", album je zapravo "osveta koja se servira hladna" svima onima koji misle da se ovim žanrom ne može ispisati privlačan i hedonistički autorski projekt. I to od iskusnih profesionalaca s glazbene i diskografske scene koji nisu zaboravili izvornu strast prema glazbi koju Groovetastic "pumpa".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije