"GALOVIĆEVE JESENI"

Horkićevo sjećanje na Slavonski Brod

28.10.2001.
u 00:00

KOPRIVNICA - Godišnju književnu nagradu "Fran Galović" za najbolje književno djelo zavičajne tematike u 2000. godini na središnjoj je svečanosti ovogodišnje, osme po redu "Galovićeve jeseni" autoru knjige "Nizvodno, Ivani" Dragutinu Horkiću uručio koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Nagrada je Horkiću dodijeljena nakon obrazloženja predsjednice prosudbene komisije Maje Gjerek-Lovreković, koja je tom prigodom istaknula da je na natječaj pristiglo 14 knjiga, od kojih je pet bilo u užem izboru.

"Knjiga Dragutina Horkića mozaik je priča o autorovu Slavonskom Brodu, čiji se obris i zlatno iskrenje prelamaju u njegovim sjećanjima i u sjećanjima njegovih raspričanih poznanika. To sjećanje baca poetsko svjetlo na grad i njegove ljude, rijeku, njezine vodene čarolije i zavičajnu prirodu. Posebno je dojmljiv ispričani susret dječaka, budućeg pisca, s književnicom Ivanom Brlić-Mažuranić", dio je obrazloženja za dodjeljivanje ovogodišnje nagrade "Fran Galović".

Valja dodati da je prosudbena komisija posebno pohvalila još dvije knjige koje su ušle u uži izbor, a riječ je o "Rhapsody in ca" Daniela Načinovića i "Tetoviranom čovjeku" Denisa Peričića. U bogatom programu dodjele Galovićeve nagrade Mješoviti pjevački zbor "Podravka" pod vodstvom Ivice Martinčevića predstavio se s Galovićevim uglazbljenim pjesmama, izveden je scenski prikaz "Hommage Galoviću" kojim su glumci Goran Koši i Sven Šestak u režiji Damira Mađarića podsjetili na život, stvaranje i preranu pjesnikovu smrt, proglašeni su pobjednici literernih i likovnih radova učenika nadahnuti Galovićevim djelom, a Koprivničance je svojim nastupom pod naslovom "Žufka, slatka Podravina" još jednom oduševio zagrebački Podravac Pajo Kanižaj.

I. Bratković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije