Popularna umjetnost

Hrvati pokazuju da je pop-art i te kako živahan

popart16
Foto: Rad Božene Budimir foto Marko Prpić/Pixell
1/6
29.04.2011.
u 15:58

Dok su onaj poznati pop-art (popularnu umjetnost) promovirali od kasnih 50-ih 20. stoljeća američki i britanski umjetnici, naši su stvorili svoj osobni likovni svijet u svom mjerilu

Da Hrvatska ima svoje duhovite likovnjake koji bez kompleksa mogu naslikati u nekim novim ulogama svoje strip-junake kao što je Bambina Osječanke Helene Janečić, da preko obične banane mogu ironizirati svakodnevni svijet konzumerizma u radu kiparice Marine Stoponje, da Mickey Mouse može odjenuti Supermanovo odijelo u radu Željka Badurine, da se miješalica za beton Lea Vukelića optočena mozaikom malih zrcala može rotirati kao “Disco miješalica”, pokazuje izložba “Pop-art is not dead” otvorena u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

– Nisam htjela prikazati brutalnosti, iako moje žene imaju škarama proboden trbuh, sjekiru u glavi, nož u prsima. Sve je to ironično, nema neke posebno duboke tematike i velikih misli. Mojim su se radovima ljudi uglavnom smijali, shvatili su to kao duhovite komentare – rekla je kiparica Nikolina Ivezić o svojim erotikom nabijenim ženama-žrtvama, koje radi zadnje dvije godine. Upravo su te seksi mučenice postavljene u izdvojenom prostoru kule Klovićevih dvora, pod crvenim svjetlom kao u kakvom noćnom baru ili bordelu.

Dok su onaj poznati pop-art (popularnu umjetnost) promovirali od kasnih 50-ih godina 20. stoljeća američki i britanski umjetnici Warhol, Rauschemberg, Johns, Lichtenstein, Dine i ostali, šesnaest domaćih autora s velikim odmakom od njihovih tema duhovito progovara o svijetu reklama, medija, trivijalnosti i žutila, velike potrošnje. Tako je kustosica Koraljka Jurčec-Kos, uz suradnju Nikoline Ivezić, odabrala za ovu vedru izložbu i djela Snježane Ban, Dražena Budimira, Ane Barbić-Katičić, Renea Bachrach-Krištofića, Ive Gašparić-Živković, Denisa Kraškovića, Marina Marinića, Roberta Paulette, Marine Stoponje. Petre Ševeljević, Roberta Šimraka i Tanje Tintor-Keller.

Kako navodi Koraljka Jurčec-Kos, na ovoj izložbi naglasak je na radovima umjetnika koji kroz osobnu kritičku misao i mogućnost rasprave s drugim autorima svjesno ironiziraju često citirane teme baštinjene iz anglosaksonskoga pop-arta ili domaćih masovnih medija.

Izložba se u Klovićevim dvorima može razgledati do 12. lipnja.

Komentara 4

RA
rastamanaman
16:03 29.04.2011.

Pop art = umjetnost za netalentirane

OR
orisis
21:41 30.04.2011.

ta umjetnost vishe ne odgovara ovom vremenu.Konzumerizam je bio tema pop arta a provokacija koja bi danas povela na razmishljanje i preispitivanje sadashnjih vrijednosti se nalazi u preispitivanju stvarnosti i iluzija kompjuterskog svijeta,vrijednosti samoga zhivota u odnosu prema novoj tehnologiji i globalizaciji...

PA
parabellum
21:42 30.04.2011.

Dobre koke na slici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije