"Sigurno mjesto"

Hrvatska konačno ima veliki film koji se može umiješati i u bitku za Oscar

ZFF
04.11.2022.
u 18:46

Nove filmove recenzira Večernjakova filmska kritičarka Jelena Ružić

Prvi hrvatski film od osamostaljenja države koji je na A festivalu, onom u Locarnu, pokupio tri nagrade. Slijede potom dva Srca Sarajeva – za najbolji film i najbolju mušku ulogu – te CICAE nagrada Međunarodne konfederacije umjetničkih kina za najbolji igrani film. Uskoro dobiva i status hrvatskog kandidata za 95. dodjelu Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Sve je to (zasad) “Sigurno mjesto”, dugometražni prvijenac Jurja Lerotića. I to su tek faktografski podaci koji su svakako laskavi, ali čak i sve te nagrade i priznanja čine se premalima i nedovoljnima da bi opisali i posvjedočili važnost ove istovremeno i poprilično teške i jednostavno oslobađajuće, krajnje uznemirujuće i neodoljivo utočišne tako ogoljene i intimne, a opet sveopće ispovijesti. Iako je zanimljivo pratiti evoluciju hrvatske kinematografije, posebice s recentnijim ostvarenjima koja su napravila neke pomake i odmake (“Ne gledaj mi u pijat”, “Tereza 37”, “Zbornica”, “Stric”...), “Sigurno mjesto” bez dvojbe se ističe, ne samo među novijim uracima nego i među svime što je snimljeno kod nas unazad nekoliko desetljeća.

Tragedija bratova samoubojstva koja je zadesila redatelja ne da ne ostavlja ništa nego oduzima sve. Ipak, u tom aposteriornom ništavilu Lerotić pokazuje kako je ipak moguće pronaći nešto, neku iskricu inspiracije i motivacije koja se može protumačiti kao vlastito suočavanje s boli, kao stvaralački impuls, kao krik duše. Odlučivši uzeti tu životnu epizodu i pretvoriti je u film, Lerotić si, dakako tehničko-filmski gledano, zadaje “dupli posao” smjelo stupajući i ispred kamere. Činjenica da glumi samoga sebe, tj. da uprizoruje i u neku ruku ponovno proživljava vlastito iskustvo, ali i način na koji redateljski gradi visok emotivni naboj te duboku povezanost među svim elementima, čini “Sigurno mjesto” filmom koji izgleda kao da je stvoren da se ukorijeni u svakome tko ga pogleda. Snimljen je tako da s jedne strane bude istinski razumljiv, ali samo onima koji dijele iskustvo takve vrste tragedije. S druge pak strane, onim sretnicima među nama koji ne znaju što je samoubojstvo voljene osobe, “Sigurno mjesto” je buditelj tolike količine empatije i altruizma prema onima koji pate, ali i poriv da se odmah nazovu najbliži samo da im se kaže da imaju nekoga tko je tu. “Sigurno mjesto” uspijeva, fenomenalnom i gotovo opipljivo bolnom izvedbom Gorana Markovića, uroniti u um i osjećaje osobe narušena mentalnog zdravlja, ali isto tako i pokazati kroz što sve prolaze oni koji su pokraj njih. I u svoj težini i mračnjaštvu koje tema zajedno s ovako izvanrednom realizacijom nosi, na kraju “Sigurnog mjesta”, kroz vrtloge više ili manje ugodnih emocija koje obuzimaju tijekom gledanja, gledatelj si postavlja pitanja, potresen je, ali i prožet onim najljepšim što se krije u čovjeku – suosjećanjem.

1. Sigurno mjesto (ZFF)

Drama, Hrvatska, 102 min
Režija: Juraj Lerotić
Glumci: Goran Marković, Juraj Lerotić

2. Alcarràs (ZFF)

Ansambl drama o obitelji koja se bavi voćarstvom, a čiji se cjeloživotni rad, zbog eksternih zahtjeva za modernizaciju, nađe pred brojnim izazovima. Količina nježnosti i ljubavi pomiješanih sa zabrinutošću za sutrašnjicu zbog sjajnog i skladnog glumačkog tima, ali i ljetne atmosfere kroje toplu obiteljsku priču, ali i svojevrsnu odu svim težacima kojima je zemlja puno više od posla.

Drama, Španjolska, Italija, 120 min
Režija: Carla Simón
Glumci: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin

3. Tiha djevojka (ZFF)

Djevojčica tijekom ljeta napušta disfunkcionalnu obitelj u kojoj se nitko nema vremena baviti njome. Odlazi k rođakinji i njezinu suprugu gdje otkriva posve novi svijet, onaj u kojem se može osjećati sigurno, voljeno, zaštićeno. Dirljiv i sanjiv film čija radnja pitko i elegantno teče i koji, unatoč teškoći koju nosi spoznaja djeteta da svijet nije šareno igralište, donosi neku mirnoću i lakoću.

Drama, Irska, 94 min
Režija: Colm Bairéad
Glumci: Catherine Clinch, Carrie Crowley

4. Trokut tuge (ZFF)

Dva modela odlaze na luksuzno krstarenje na kojem se nađu u društvu ultrabogataša. Visoko društvo, prikazano satirično, trulo te s lažnim osjećajem lakoće postojanja i životom koji izgleda poput profila na Instagramu, raspada se kada se putnici nađu u oluji. Solidna, iako ne spektakularna kritika današnjeg društva, s posebnim naglaskom na manjak doticaja s realnošću koji često karakterizira ekstremne bogataše.

Komedija, drama, Švedska, 147 min
Režija: Ruben Östlund
Glumci: Thobias Thorwid, Harris Dickinson

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije