Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješan sajam

Interliber: Znanje u samo pet dana prodalo 30.000 knjiga!

interliber
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/7
15.11.2010.
u 19:24

Iako su mnogi ljubitelji knjiga ljutiti zbog gužvi i sparine, izdavači su jako zadovoljni

Znanje je prodalo više od 30.000 knjiga na netom završenom Interliberu, što je čak tri puta više nego lani. Najbolje je prošla biblioteka Knjiga dostupna svima, koja po 19,90 kuna nudi i kvalitetnu literaturu u džepnom izdanju. Na sajmu na ojem je vladala uobičajena gužva u neobično sparnim uvjetima najtraženiji su bili Gaarderov "Sofijin svijet", "Ljubavnica Rima" K. Quinn, "Jedan dan" D. Nicholsa i Zafonova "Sjena vjetra".

Školska knjiga prodala je 15.000 knjiga. Najprodavaniji je "Hrvatski pravopis" Babića i Moguša, a slijede "Enciklopedija za mlade", "Italija al'dente", "Bilanca u malom prstu", "Druga strana potrošačkog raja", Zagorkina djela i "Carska kočija" Ivana Aralice.

Zamamna "1001 noć"

U VBZ-u su u tisućama primjeraka prodali "1001 noć" u Durakovićevu prijevodu i roman "Jedi, moli, voli" Elizabeth Gilbert. Dobro je krenula "Moć" R. Byrne i Kureishijev roman "Imam ti nešto reći".

Više od tisuću primjeraka "Kolibe" W. P. Younga prodala je Naklada Ljevak. Oni su uspjeli prodati više od 300 primjeraka Tomićeva "Čuda u Poskokovoj Dragi" (koji je prodan u više od 9000 primjeraka) i 250 primjeraka novog romana Miljenka Jergovića "Psi na jezeru".

U Profilu će točne podatke imati potkraj tjedna, ali bilježe znatan porast prodaje. Najbolje su se prodavale knjige Cecelie Ahern i Marine Fiorato, koja je bila i gošća Interlibera, a tražene su i "Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić te "Zeleni kvadrat" Kornelija Benyovsky-Šoštarić.

U kući Vuković i Runjić prodali su više od sto primjeraka "Divljih detektiva" Roberta Bolaña, kojeg slijede "Don Rigobertove bilježnice" i "Jarčevo slavlje" Maria Vargasa Llose i novi Salman Rushdie "Luka i vatra života". Boris Runjić ističe da su skupe knjige prodavali bolje od drastično sniženih.

Prodaja svima rasla

Irena Lukšić iz Hrvatskog filološkog društva kaža da je prodaja bila trideset posto bolja nego lani. Najviše interesa izazvale su knjige polonista Zdravka Malića i zbornik "Sedamdesete". U Algoritmu su izvrsno prodavali "Ledene opekline" L. M. Bujold, "Sinoć u hotelu Château Marmont" L. Weisbergera te knjige S. Meyer, G. G. Kaya, C. von Ziegesar, Tolkiena, J. K. Rowling i K. Foletta.

I Jesenski i Turk imali su bolju prodaju nego lani, a najprodavaniji im je "Rječnik sinonima hrvatskog jezika", koji je otišao u sto primjeraka. I Meandru je išlo puno bolje nego lani. Imali su puno pravih, zainteresiranih kupaca koji su tražili čak i poeziju, a kupovali su "Žene mojega oca" J. E. Agualusa i "Misiju London" A. Popova.

U Frakturi je prodaja bila 25 posto veća nego lani, tj. 40 posto veća nego 2008. Najtraženiji su Larssonovi naslovi. Sysprint je prodao 1600 knjiga, a najtraženija je bilo 7. izdanje knjige Milivoja Jovančevića "Godine prve, zašto su važne" te naslovi Lindquista i Mišaka.

Hoće li zbog ovih optimističnih rezultata sljedeći Interliber biti održan u civiliziranijim uvjetima?

Komentara 6

AU
autoritet
23:17 15.11.2010.

Hrvati vole knjige, a to ne treba objašnjavat nikome tko je član javnih knjižnica

KI
kiki29
19:01 15.11.2010.

pa kak vam nije jasno, knjige su na ovom turbo sniženju postale jeftiniji energent od plina i drva, a dugu zimu treba nekako preživjeti da ne bude hladno u stanu... :)

SN
snovak45
20:58 15.11.2010.

Politika je do te mjere zagadila svakome od nas život da se ljudi vraćaju knjizi i gase sve što mogu. Hrvatska je valjda jedina zemlja u Europi u kojoj su vijesti svakih 30 minuta bilo na radiju, lokalnom radiju, TV ili lokalnoj TV. I jasno uvijek isti likovi, likovi odgovorni za pad RH u dužničko ropstvo ( Vlade ) ili nemoćni i bespomoćni koji stalno uzimaju riječ ( Mesić, Josipović ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije