Knjiga

Joan Didion 
Godina magičnog razmišljanja

didion
27.02.2010.
u 13:17

Ova knjiga se ne čita kao banalan priručnik za psihološku samopomoć u kriznim stanjima, nego kao autentična dobra književnost, roman veći od života.

Dugogodišnji sretan brak i iznimna profesionalna suradnja dvoje američkih pisaca i novinara, Joan Didion i Johna Dunnea, iznenada su 2003. prekinuti: John nije preživio jak srčani udar koji ga je pokosio u obiteljskom domu, za stolom za kojim je večerao s Joan. “Život se mijenja u trenu”, napisala je Joan Didion koju godinu poslije na početku svoje knjige “Godina magičnog razmišljanja” (Fraktura, ur. Ana Grbac, prev. Lara Holbling Matković), a negdje pri kraju konstatira kako su njih dvoje “bili nesposobni zamišljati stvarni život bez onog drugog”.

Između ta dva stanja: činjenice da joj se život suprugovom smrću izmijenio u trenu i boli u suočenju s istinom da “stvarni život” mora nastaviti “bez onog drugog”, kreće se autorica kroz tu snažnu, emocijama natopljenu i mislima pregnantnu prozu u kojoj, nasreću, nema ni trunke patetike. Zato se ta knjiga ne čita kao banalan priručnik za psihološku samopomoć u kriznim stanjima, nego kao autentična dobra književnost, roman veći od života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije